«Πράσινο φως» για την επόμενη δόση στο Eurogroup

Την έγκρισή του για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ δίνει τη Δευτέρα το απόγευμα το Eurogroup. Εξ αυτών, τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μιλώντας στην Καθημερινή, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αφήνει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να υπάρξει νέο «κούρεμα» λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι «δεσμεύθηκαν να παράσχουν, επιπλέον, ενίσχυση, επιπρόσθετη μακροπρόθεσμη στήριξη, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταποκρίνεται και θα τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα προεδρεύσει για τελευταία φορά και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διαδραμάτισε καίριο ρόλο στο «ελληνικό ζήτημα».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, με απλή πλειοψηφία. Ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ο μόνος υποψήφιος, ύστερα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά τη συνεδρίαση του σώματος τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, 46 ετών, είναι μέλος του Εργατικού κόμματος της Ολλανδίας.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηρίζουν την υποψηφιότητα του ολλανδού υποψηφίου.

Στο Eurogroup θα εξετασθεί και το ζήτημα της Κύπρου. Η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την επιτελούμενη πρόοδο στις συνομιλίες και την προετοιμασία του κυπριακού Μνημονίου. Το περιοδικό SPIEGEL αναφέρει ότι «ο Σόιμπλε θέλει να αποστείλει ελεγκτές για ξέπλυμα στην Κύπρο» καθώς και ότι «η Γερμανία αμφιβάλλει κατά πόσο η Κύπρος κάνει κάτι για το ξέπλυμα χρήματος».
Πηγή: skai.gr