Νέο φορολογικό: Πως διαμορφώνονται οι κλίμακες, τι πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες

Απόλυτα προσηλωμένο στους εισπρακτικούς στόχους του Μνημονίου για εξεύρεση 2,5 δισ. ευρώ είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή με το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων να σηκώνουν το βάρος της προσαρμογής. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με τη ριζική αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους και την καθιέρωση ειδικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες οδηγεί σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, για τα εισοδήματα και τα κέρδη που θα αποκτηθούν το 2013.

Ειδικότερα το 2013 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα φορολογηθούν ως εξής:

1. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 και αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ που θα βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται το εισόδημα. Μέχρι τα 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι 2.100 ευρώ. Στα εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000.

2. Η νέα κλίμακα θα έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής:

- από 0 έως 25.000 ευρώ συντελεστή 22%

- από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστής 32%

- άνω των 42.000 ευρώ συντελεστής 42%.

Με τη νέα κλίμακα φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.200 ευρώ, ενώ με την υφιστάμενη (που θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2012) ο φόρος ανέρχεται στα 1.240 ευρώ.

Άλλος φορολογούμενος με τρία παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ θα πληρώσει αυξημένους φόρους κατά 830 ευρώ (δεν συνυπολογίζονται τα επιδόματα μόνο ο φόρος). Συγκεκριμένα ο φόρος θα ανέλθει στα 3.800 ευρώ από 2.970 ευρώ.

3. Με το νέο φορολογικό σύστημα καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα που ισχύουν σήμερα για τις οικογένειες με παιδιά και αντικαθίσταται από επιδόματα. Ωστόσο και αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις από τη νέα κλίμακα.

4. Για το 2013 οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν αποδείξεις προκειμένου να «χτίσουν» την έκπτωση φόρου. Πιθανόν με το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή να υπάρχουν νέες ρυθμίσεις που να αφορούν τη συλλογή αποδείξεων και θα συνδέονται με κίνητρα για τους φορολογούμενους.

Την κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 700 εκατ. ευρώ (αφορολόγητα για τα παιδιά και εκπτώσεις φόρου). Μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος. Ωστόσο και αυτές θα εκπίπτουν κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Επίσης, θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ εφόσον έχει δαπάνες άνω των 1.000 ευρώ θα δικαιούται την έκπτωση φόρου. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το ποσό του φόρου που προκύπτει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους μειώνεται κατά 10% για κάθε καταβαλλόμενη από τις ακόλουθες δαπάνες:

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται με συντελεστή 26% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους, από 20% που είναι σήμερα. Επίσης, μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 25% στο 10%. Ο λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τη φορολογία στα ακαθάριστα κέρδη αντί να την μειώσει έγκειται στο πώς αντιμετωπίζονται σήμερα τα μερίσματα που απολαμβάνουν πολυεθνικές και φυσικά πρόσωπα που δεν κατοικούν στην Ελλάδα.

Τέλος επιτηδεύματος

Στο μεταξύ, αυξημένο τέλος επιτηδεύματος θα πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις το 2013. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως.

β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.

γ) Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε 650 ευρώ ετησίως.

δ) Για κάθε υποκατάστημα σε 600 ευρώ ετησίως

Επίσης, από την 1η Απριλίου 2013 επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% για μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο ή και σε άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό θεσμό. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να ισχύει και ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Επίσης, στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου προβλέπονται ευνοϊκές διατάξεις για τα πιστωτικά ιδρύματα λόγω του «κουρέματος» και της επαναγοράς των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα στις τράπεζες να συμψηφίσουν τις ζημίες που υπέστησαν από το «κούρεμα» και την επαναγορά των ομολόγων του Δημοσίου με τον φόρο εισοδήματος μελλοντικών χρήσεων για τα επόμενα 30 έτη. Σύμφωνα με τις τράπεζες, η διάταξη αυτή θα δημιουργήσει όφελος που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει τα 4 δισ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο ΕΔΩ
Πηγή: Αναδημοσίευση από kathimerini.gr