Κλείσιμο

ΚτΚ: Ποιοι θα επωμισθούν τα βάρη του νέου φορολογικού

Απο τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα προκύψουν σχεδόν to 50% απο τα 3 δισεκατομμύρια ευρω που θα πρέπει να αποδώσουν οι φορολογικές αλλαγές της επόμενης διετίας, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής.

Το κύριο φορολογικό βάρος θα κληθούν να επωμισθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, από τους οποίους θα πρέπει να αντληθούν επιπλέον φόροι ύψους 1,3 δισ. ευρω, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν κατά 237 εκατομμύρια ευρω απο την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Μία ακόμα πληθυσμιακή ομάδα που θα κληθεί να «σηκώσει» επιπλέον βάρος είναι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, από τη φορολόγηση των οποίων αναμένεται να προέλθουν επιπλέον 230 εκατομμύρια ευρώ.

Από τη φορολογική μεταρρύθμιση δεν εξαιρούνται ούτε οι αγρότες, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σε πρώτη φάση από τη μείωση των επιστροφών του ΦΠΑ και μετέπειτα από τη μείωση επιδοτήσεων κατά 282 εκατομμύρια ευρω.

Ωστόσο, παρά τα σχέδια της κυβέρνησης, η επίτευξη του στόχου των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένει επισφαλής, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αναμένεται να προέλθει από τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατηγορία όπου διαχρονικά παρατηρείται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, φαινόμενο που δεν αποκλείεται να αυξηθεί, ως συνέπεια της αύξησης των φορολογικών κλιμακίων.

Αναλυτικοί πίνακες στην Καθημερινή της Κυριακής
Πηγή: άρθρο του Προκόπη Χατζηνικολάου