Ελεγχος ΣΔΟΕ σε συνεργάτες του Ν. Κακλαμάνη στην Ελαφόνησο

Φύλλο και φτερό κάνει το ΣΔΟΕ τους τραπεζικούς λογαριασμούς στενών συνεργατών του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη και δύο επιχειρηματιών, με τους οποίους (όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, τον Ιανουάριο του 2011), ασκούν κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, στην Ελαφόνησο.

Κάτι που αποτέλεσε και την απαρχή των ελέγχων του ΣΔΟΕ, γύρω από τα περιουσιακά στοιχεία των:

- Σωτήρη Καρατζά (επί δεκαετίες διευθυντή του γραφείου του Ν. Κακλαμάνη, ως ευρωβουλευτή, υπουργού Υγείας, δημάρχου Αθηναίων και, σήμερα, βουλευτή),
- Παγώνας Καρατζά - Τριανταφύλλη (συζύγου του Σ. Καρατζά και, επί δεκαετίες, εξ απορρήτων γραμματέως, του Ν. Κακλαμάνη),
- Ευάγγελου Τριανταφύλλη (αδελφού της προηγουμένης) και,
- των επιχειρηματιών Ιωάννη και Αναστασίου Τζουμάνη (συνέταιροι των προαναφερθέντων στο κάμπινγκ της Ελαφονήσου).

Όταν ο ΣΚΑΪ αποκάλυψε την αγορά του κάμπινγκ της Ελαφονήσου, κατά 50% από την Παγώνα Καρατζά – Τριανταφύλλη και τον αδελφό της, Ευάγγελο Τριανταφύλλη και κατά το υπόλοιπο 50% από τους αδελφούς Τζουμάνη, έναντι 1.894.260 ευρώ, ο Σωτήρης Καρατζάς έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη στοχοποίηση, του Ν. Κακλαμάνη και ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών του, για να λάμψει η αλήθεια.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν και έδειξαν αρκετές «σκιές», γύρω από την αγορά ακινήτων, ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Έτσι, το Τμήμα Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Παράνομων Εσόδων, του ΣΔΟΕ, ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, που συνεχίζεται και σήμερα.

ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟΝ Η ΜΠΑΛΑ...


Η επιχειρηματική, όμως, δραστηριότητα των συνεργατών του, φαίνεται έβαλε, στα τέλη Οκτωβρίου, στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ και τον Ν. Κακλαμάνη.

Και θεωρούμε ότι ο έλεγχος του Ν. Κακλαμάνη, από το ΣΔΟΕ, είναι στο πλαίσιο των διενεργούμενων, για τους στενούς του συνεργάτες, ελέγχων, από το γεγονός, ότι ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ είχε διαψεύσει την εμπλοκή του ονόματος του βουλευτή της ΝΔ, σε οποιαδήποτε λίστα με πολιτικά πρόσωπα, που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.


Η διάψευση έγινε με αφορμή την δημοσίευση (Σεπτέμβριος του 2012), λίστας με 36 πολιτικά πρόσωπα, που φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ. Ο Ν. Κακλαμάνης, ζήτησε να ενημερωθεί άμεσα από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Στέλιο Στασινόπουλο και λίγες ημέρες αργότερα (περί τις 5 Οκτωβρίου), έδινε στην δημοσιότητα την έγγραφη απάντηση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία «καμία λίστα, ως δημόσιο έγγραφο δεν υφίσταται και συνεπώς δεν αναφέρεται το όνομά σας. Η φερόμενη λίστα αποτελεί προϊόν παράνομης ενέργειας αγνώστων σ’ εμένα κύκλων, γεγονός το οποίο διερευνά η Δικαιοσύνη».

Κι ενώ το ΣΔΟΕ συνεχίζει τον έλεγχο των στενών συνεργατών του, το Τμήμα Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Παράνομων Εσόδων, στις 30/10/2012 με απόρρητο/εξαιρετικά επείγον έγγραφό του (αρ. πρωτ. ΕΜΠ 8283/6/11/2012) προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ζητά στοιχεία για τους λογαριασμούς (προσωπικούς και κοινούς) που διατηρεί ή διατηρούσε, ο Ν. Κακλαμάνης, σε Ελλάδα και εξωτερικό, από 1/1/2001 μέχρι σήμερα, την κίνησή τους, ονόματα καταθετών, αιτιολογία κατάθεσης/ανάληψης, καθώς και τα στοιχεία των συνδικαιούχων, στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών, με τρίτους.
Πώς, όμως, φτάσαμε, ως εδώ;

ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Τέλη Δεκεμβρίου 2010, περιέρχεται στον ΣΚΑΪ, η πληροφορία, ότι η Πολεοδομία Μολάων, κατά την διάρκεια αυτοψίας, εντόπισε αυθαίρετες κατασκευές, που αφορούν στην ανέγερση περίφραξης από μπετόν, στο κάμπινγκ, στην παραλία Σίμου της Ελαφονήσου και στους ιδιοκτήτες επεβλήθη πρόστιμο ανεγέρσεως , ύψους 8.433 ευρώ και ετήσιο πρόστιμο διατηρήσεως 937 ευρώ.

Προχωρώντας το ρεπορτάζ, διαπιστώσαμε, ότι το κάμπινγκ ανήκει στην «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις», που, από το 2008, ανήκει κατά 50% στους αδελφούς Τζουμάνη (Ιωάννη και Αναστάσιο) και κατά 50%, στα αδέλφια Παγώνα Καρατζά – Τριανταφύλλη και Βαγγέλη Τριανταφύλλη. Το επίσημο τίμημα αγοράς, ανήλθε σε 1.894.260 ευρώ και κατεβλήθη εξ΄ ημισείας, από τους εταίρους. Και λέμε το επίσημο τίμημα, γιατί οι «κακές γλώσσες» λένε ότι για την αγορά του κάμπινγκ, δόθηκαν, περί τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί, ότι ως δήμαρχος Αθηναίων, ο Ν. Κακλαμάνης, δώρισε στη Κοινότητα Ελαφονήσου ένα απορριμματοφόρο (μήπως για να μαζεύει τα σκουπίδια από το κάμπινγκ;).

ΤΟ WHO IS WHO ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ

Και οι πέντε –ιδιαιτέρως ο Σ. Καρατζάς και τα αδέλφια Τριανταφύλλη είναι στενότατοι συνεργάτες του Νικήτα Κακλαμάνη.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιά ακριβώς είναι η σχέση των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Ελαφονήσου, με τον Ν. Κακλαμάνη.

Σωτήρης Καρατζάς, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, είναι, επί δεκαετίες, διευθυντής του Γραφείου του Ν. Κακλαμάνη. Από τις Βρυξέλλες (όταν ήταν ευρωβουλευτής), την Αριστοτέλους, ως υπουργού Υγείας, την πλατεία Κοτζιά, ως δημάρχου Αθηναίων και, σήμερα, ως βουλευτή.

Παγώνα Καρατζά – Τριανταφύλλη (σύζυγος του Σ. Καρατζά), είναι, η εξ απορρήτων γραμματέας του Ν. Κακλαμάνη. Προ πενταετίας, μάλιστα, είχε απασχολήσει και πάλι την επικαιρότητα, όταν η «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε ιδιόχειρο σημείωμά της, όπου έκανε αναφορά σε χορηγίες φαρμακευτικών εταιριών, προς τον βουλευτή (την περίοδο εκείνη και μετέπειτα υπουργό Υγείας), Νικήτα Κακλαμάνη.
Βασίλης Τριανταφύλλης, αδελφός της συζύγου του Σωτήρη Καρατζά, είχε τοποθετηθεί, από τον Ν. Κακλαμάνη, σε πολλές θέσεις – πόστα και συγκεκριμένα: στο ΔΣ του Νοσοκομείου Γεννηματά (επί υπουργείας του, στο Υγείας), απ΄ όπου παραιτήθηκε για να τον ακολουθήσει στον Δήμο Αθηναίων, όπου, ο Ν. Κακλαμάνης, τον τοποθέτησε στις διοικήσεις αρκετών Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Οι αδελφοί Τζουμάνη (Ιωάννης και Αναστάσιος), στις δύο δημαρχιακές θητείες, του Ν. Κακλαμάνη, έπαιρναν, με απ΄ ευθείας ανάθεση, αρκετές από τις εκδηλώσεις του Δήμου. Τον Ιανουάριο του 2011, ο ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο της έρευνας για το κάμπινγκ της Ελαφονήσου, έφερε στην δημοσιότητα τέσσερις καταστάσεις τιμολογίων, για τα έτη από 2007 έως 2010, κόστους 100.000 ευρώ, που αφορούσαν σε απ΄ ευθείας αναθέσεις catering από το γραφείο (του τότε) δημάρχου, Νικήτα Κακλαμάνη. Και το μεμπτό στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνον το γεγονός των απ΄ ευθείας αναθέσεων, αλλά και ότι κατά την περίοδο αυτή, οι αδελφοί Τζουμάνη ήταν συνέταιροι της συζύγου του Σωτήρη Καρατζά (διευθυντή του Γραφείου Δημάρχου), στο κάμπινγκ της Ελαφονήσου. Και όπως λένε οι «κακές γλώσσες», ο Σ. Καρατζάς ήταν απόλυτος άρχων..., στον Δήμο Αθηναίων και τίποτα δεν γινόταν χωρίς την συγκατάθεσή του... Όπως, χαρακτηριστικά, μας είπαν, τίποτα δεν γινόταν, εάν δεν πέρναγες από το Γραφείο του Σωτήρη, τίποτα δεν προχωρούσε χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Σωτήρη...

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Το «αμερικανικό όνειρο» φαίνεται πως έκανε πραγματικότητα το ζεύγος Καρατζά, που, ...εν μία νυκτί, βρέθηκε από το Γαλάτσι, στο Κολωνάκι..., αποκτώντας σημαντική ακίνητη περιουσία.
Το 2005 (ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν υπουργός Υγείας και ο Σωτήρης Καρατζάς, διευθυντής του Γραφείου του), το ζεύγος Καρατζά, αγόρασε εξ αδιαιρέτου, διαμέρισμα ορόφου, στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ και Ηροδότου 27, στο Κολωνάκι.

Δύο χρόνια αργότερα –το 2007 (ο Νικήτας Κακλαμάνης, ήταν δήμαρχος Αθηναίων και ο Σωτήρης Καρατζάς διευθυντής του Γραφείου του), το ζεύγος Καρατζά, αγόρασε πάλι εξ αδιαιρέτου, διαμέρισμα υπογείου (ίσως πρόκειται για αποθήκη), στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 6.

Το 2008, η Παγώνα Καρατζά – Τριανταφύλλη και ο αδελφός της, Βαγγέλης Τριανταφύλλης (τον οποίο ο Νικήτας Κακλαμάνης, είχε δίπλα του στις θέσεις από τις οποίες πέρασε, στο Υπουργείο Υγείας και τον Δήμο Αθήνας), αποκτούν το 50% της «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις», όπου ανήκει το κάμπινγκ της Ελαφονήσου.

Στα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους Καρατζά, συγκαταλέγεται, επίσης, πολυτελής εξοχική βίλα, στο Μαρμάρι της Εύβοιας, ενώ γίνεται λόγος και για ακίνητα στις Βρυξέλλες.

Όλα αυτά αποκτήθηκαν κατά την περίοδο που ο βρέθηκαν δίπλα στον Ν. Κακλαμάνη.
Ο Σωτήρης Καρατζάς (από συνταξιούχος εκπαιδευτικός), ως διευθυντής του Γραφείου του και η σύζυγός του, Παγώνα Καρατζά – Τριανταφύλλη, να εκτελεί χρέη γραμματειακής υποστήριξης στο Πολιτικό Γραφείο του Ν. Κακλαμάνη και, σύμφωνα με κάποιες «κακές γλώσσες» τοποθετημένη και σε «Υπηρεσία Φάντασμα», του Δήμου Αθηναίων.
Λογικά, λοιπόν, τα ετήσια έσοδά τους, εκείνη την περίοδο (γιατί τώρα, με τα μέτρα θα έχουν μειωθεί σημαντικά), δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ, ετησίως. Που σημαίνει ότι κατ΄ ουδένα τρόπο μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοιου είδους αγορές...
Όπως και τότε, είμαστε στην διάθεσή τους, να φιλοξενήσουμε τις δικές τους θέσεις, επί των ερωτημάτων που ευλόγως εγείρονται, σχετικά με το «πόθεν έσχες» των επενδύσεών τους...

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ


Τότε (όταν δημοσιοποιήσαμε την υπόθεση της Ελαφονήσου) ο ΣΚΑΪ, απηύθυνε στον Σ. Καρατζά, ανοικτή πρόσκληση να εκφράσει τις θέσεις του, σχετικά με τις αποκαλύψεις του Σταθμού. Κάτι που, φυσικά, ουδέποτε έκανε.

Αυτό που επιχείρησε ήταν να σταματήσει τις αποκαλύψεις, μέσω του δικηγόρου του, Φαήλου Κρανιδιώτη, απειλώντας με μηνύσεις, παρά το γεγονός, ότι το ρεπορτάζ ήταν απολύτως τεκμηριωμένο και με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια μας.
Δεν σταμάτησε, όμως εδώ.

ΑΛΛΟ ΣΩΤΗΡΗΣ – ΑΛΛΟ ΝΙΚΗΤΑΣ

Με διάφορες διαρροές, δεξιά κι αριστερά, επιχείρησε, να εμπλέξει στην υπόθεση τον Ν. Κακλαμάνη, λέγοντας, ότι αυτός είναι ο πραγματικός στόχος των δημοσιευμάτων.

Έτσι (ως υπογράφων τότε, το ρεπορτάζ, αλλά και τώρα), υποχρεούμαι να του καταστήσω σαφές, τα ακόλουθα: ουδέποτε ετέθη σε αμφισβήτηση η εντιμότητα και ακεραιότητα του Ν. Κακλαμάνη είτε ως γιατρού, στο Αρεταίειο είτε ως πολιτικού.

Οι όποιες, τυχόν, διαφωνίες, με θέσεις που έχει εκφράσει, κατ΄ ουδένα τρόπο ακυρώνουν το γεγονός, ότι αν και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην ευρωβουλευτής, υπουργός Υγείας και δήμαρχος Αθηναίων, εξακολουθεί να μένει σε διαμέρισμα στο Παγκράτι, χωρίς ιδιαίτερα περιουσιακά στοιχεία.

Αντιθέτως, ο στενός του συνεργάτης και κουμπάρος, μετακόμισε, εν μία νυκτί..., από το Γαλάτσι, στο Κολωνάκι, αυξάνοντας σημαντικά τα περιουσιακά του στοιχεία.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ


Ως εκ τούτου, τα όποια ερωτήματα αφορούν αποκλειστικά και μόνον στον Σωτήρη Καρατζά και τα άλλα πρόσωπα που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

Γι΄ αυτό, εάν θέλει ας απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

- τι ποσά δήλωσαν στις τελευταίες φορολογικές τους δηλώσεις;
- τα εν λόγω ποσά, καλύπτουν αγορές ή αποπληρωμή με χρονομίσθωση αυτοκινήτων και ακινήτων;
- ποιος είναι ο συνολικός αριθμός ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους, σε ποιες περιοχές και ποιο το έτος κτήσης τους;
- ποια η αναλογία πωλήσεων / αγορών, σε ποιες περιοχές βρίσκονται τα πωληθέντα ακίνητα και ποιά περίοδο επωλήθησαν;
- ισχύει (όπως πολλοί υποστηρίζουν), ότι ο Σ. Καρατζάς ήταν ο απόλυτος άρχων..., στον Δήμο Αθηναίων και τίποτα δεν γινόταν χωρίς την δική του σύμφωνη γνώμη...;
- υπάρχει (ή υπήρχε) «επαγγελματική» σχέση ελεγχόμενου από το ΣΔΟΕ, προσώπου (συγγενή του Σ. Καρατζά), με συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία, ο ιδιοκτήτης της οποίας (στενός φίλος του Σ. Καρατζά) διατηρεί καφέ σε κεντρικό σημείο της Αθήνας; Κι εάν ναι, ποιά είναι (ήταν) η σχέση του με την εταιρία και ποιά η ακριβής δραστηριότητα της φαρμακευτικής εταιρίας σε Ελλάδα και εξωτερικό...;
Σε ότι αφορά την Ελαφόνησο, που αποτέλεσε την απαρχή των ελέγχων, απλές ερωτήσεις:
- έδωσαν (ή όχι), τουλάχιστον, ένα εκατομμύριο ευρώ, για την αγορά του 50% του κάμπινγκ (οι «κακές γλώσσες» κάνουν λόγο για τέσσερα) και πως το κατέβαλαν;
- μετά την αγορά του κάμπινγκ, προχώρησαν στην αγορά και άλλων όμορων εκτάσεων; Τι επιφάνειας και ποιου κόστους;
Πηγή: Δημήτρης Λάππας