Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις στη Γερμανία

«Η απόφαση είναι ένα θετικό σημάδι για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης», σχολίασε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ, προσθέτοντας ότι «δείχνει την αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκομένων να συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης χρέους». Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι η σαφής διαπραγματευτική γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης ανταμείφθηκε. Όπως τόνισε ο υπουργός, η Ελλάδα καλείται τώρα να εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα μέτρα.

Να επιδείξει τώρα η ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ζήτησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε. Ο ίδιος πάντως δεν αποκλείει ένα νέο κούρεμα σε βάθος χρόνου. Μιλώντας νωρίτερα στη γερμανική ραδιοφωνία ο κ. Μπρούντερλε δήλωσε ότι το βήμα αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει αργότερα μέρος μιας λύσης.

Σοσιαλδημοκράτες: Το κούρεμα θα έρθει


Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ο επικεφαλής της Κ.Ο. των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα στηρίξει το νέο πακέτο μέτρων. «Δεν πρόκειται να υποδείξω συμπεριφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», όπως είπε. Τόνισε όμως ότι μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα κληθεί να αποφασίσει η γερμανική βουλή, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, όπως το γεγονός ότι το ΔΝΤ θέλει να εξετάσει καταρχήν το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, όπως είπε.

Πάντως, ο κ. Στάινμαγερ έκανε λόγο για μια προσωρινή λύση και εκτίμησε ότι και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μέρκελ, το νέο κούρεμα απλώς αναβλήθηκε για μετά τις γερμανικές εκλογές. «Δεν αποφεύχθηκε, αλλά αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν ότι χωρίς νέα αναδιάρθρωση δεν μπορεί να υπάρξει οριστική λύση.

Ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα να δώσει η γερμανική βουλή τη συγκατάθεσή της ήδη εντός της εβδομάδας και να ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρι την Παρασκευή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι στενό».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου προγράμματος στήριξης, αλλά και παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ο νέος στόχος που ετέθη για το ελληνικό χρέος είναι να διαμορφωθεί στο 124 % μέχρι το 2020 και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110 % του ΑΕΠ.

Βάση της συμφωνίας, η επόμενη δόση συνολικού ύψους 43,7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί τμηματικά: το Δεκέμβριο -μετά τη σχετική έγκριση των κοινοβουλίων των χωρών της ευρωζώνης και την επαναγορά ομολόγων- θα διατεθούν καταρχήν 34,4 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013 και εφόσον εκπληρωθούν οι όροι που έχουν τεθεί.

Όπως δήλωσε μετά τις 12ωρες μαραθώνιες διαβουλεύσεις ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Χαίρομαι που καταφέραμε σήμερα να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι διαβουλεύσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι ενισχύει την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Πηγή: rtrd, afpd, dpa, Κώστας Συμεωνίδης - Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος