Λευκωσία: Σύγκλιση μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και τρόικας (upd)

Τη σύγκλιση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τρόικας για το μνημόνιο δανειοδότησης της Κύπρου από το Μηχανισμό Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε επισήμως η Λευκωσία.

Όσον αφορά το θέμα του πραγματικού ύψους του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις αρχές Δεκεμβρίου με βάση την ενδιάμεση έκθεση του συμβούλου στον οποίο έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ
, η εξέλιξη αυτή επιτρέπει πλέον στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Αφού συμπληρωθεί και αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από το Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.

"Γι’ αυτό το Μνημόνιο εμείς εργαστήκαμε πολύ σκληρά, διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε υπό τις περιστάσεις και τις συγκεκριμένες συνθήκες το καλύτερο και πρέπει να τονίσω τις συνθήκες, διότι από τη στιγμή που μια χώρα μπαίνει στον Μηχανισμό Σταθερότητας τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και πολύ σκληρά κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει ως Κυβέρνηση. Γι’ αυτό ως Κυβέρνηση προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τον Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά, δυστυχώς, με την εκπνοή της διορίας που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάστηκε να καταφύγουμε στον Μηχανισμό, με στόχο να ανακεφαλαιοποιήσουμε συγκεκριμένη τράπεζα, για να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας θα προχωρήσει σε λίγο σε τηλεοπτικό διάγγελμα για το μνημόνιο.
Πηγή: skai.gr