Η Κ. Λαγκάρντ επισπεύδει την επίσκεψη στην ΝΑ Ασία για να παραστεί στο Eurogroup

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επισπεύδει τις επισκέψεις της σε πόλεις της ΝΑ Ασίας για να συμμετάσχει την ερχόμενη εβδομάδα στην κρίσιμη για το ελληνικό ζήτημα συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, όπως κάνει συνήθως, και αυτό σημαίνει ότι θα επισπεύσει το ταξίδι της στη ΝΑ Ασία», ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη θα σηματοδοτήσει και τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η διαφωνία
για τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί το χρέος της Ελλάδας αναδείχθηκε την περασμένη Δευτέρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες όταν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ  δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί περιθώριο στην Ελλάδα ως το 2022 για να μειώσει την αναλογία του χρέους της προς το ΑΕΠ στο 120%.

Εκείνη τη στιγμή η κ. Λαγκάρντ διαφώνησε ανοιχτά με τον κ. Γιούνκερ, και επέμεινε πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει το στόχο του 120% του ΑΕΠ ως το 2020 για να είναι βιώσιμο το χρέος της, όπως είχε συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις που έκανε χθες από τη Μαλαισία, η κ. Λαγκάρντ επέμεινε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους της προκειμένου να αποφύγει μια παρατεταμένη κρίση και ενδεχομένως και άλλες διασώσεις.

Το ΔΝΤ προτιμά την παραγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας για να καταστεί περισσότερο διαχειρίσιμο. Αλλη λύση είναι η μείωση των επιτοκίων για το ελληνικό χρέος που εκκρεμεί, αλλά και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής.
Πηγή: skai.gr