Κλείσιμο

Τσ. Νταλάρα: Έμφαση στην ανάπτυξη με πιο σταδιακή προσαρμογή

Την ανάγκη επιδίωξης μίας στρατηγικής που «δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη», βασίζεται σε μία  «σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή» και δεν θέτει «ανεπίτευκτους στόχους» όσον αφορά την Ελλάδα υπογράμμισε ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), κατά τη διάρκεια της ομιλίας που παραχώρησε στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα.

«Όταν θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους [...] πρέπει να περιμένεις πως θα απογοητευτείς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλάρα, εξηγώντας πως η έμφυτη δυσκολία επίτευξης τόσο μεγάλων δημοσιονομικών στόχων, σε συνδυασμό με τις απροσδόκητα ευρείες επιπτώσεις της προσαρμογής, γέννησαν ένα «φαύλο κύκλο» περικοπών στην ελληνική οικονομία.

Τόνισε δε ότι οι επερχόμενες περικοπές συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση, καθώς τα μέτρα που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο είναι εμπροσθοβαρή και θα επιβληθούν κατά 2/3 το 2013.

«Ο ρυθμός προσαρμογής χρειάζεται να χαλαρώσει σε αυτόν της Ιρλανδίας», συνέχισε ο επικεφαλής του IIF, σημειώνοντας πως μία τέτοια προσέγγιση, «πέραν των πιο σταδιακών μειώσεων στην κατανάλωση», θα βοηθούσε παράλληλα το κράτος να «χτίσει μία εικόνα επιτυχίας», βελτιώνοντας την αξιοπιστία του στα μάτια των διεθνών πιστωτών.

Πέραν του ρυθμού προσαρμογής ωστόσο, τομείς προτεραιότητας για τις προσπάθειες της Αθήνας και των πιστωτών της θα πρέπει είναι η αυξημένη χρηματοδότηση, η εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Χρηματοδότηση και... OSI;

Στρέφοντας το βλέμμα στο ζήτημα χρηματοδότησης της Ελλάδας, ο κ. Νταλάρα εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους που διακατέχεται από τον επίσημο τομέα της Ευρώπης, λύση την οποία προκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «μείωσης των επιτοκίων σε υφιστάμενα και μελλοντικά δάνεια» προς τη χώρα μας.

Ωστόσο, παρά τη συστράτευσή του με το ΔΝΤ στο ζήτημα τυχόν δεύτερου κουρέματος, ο κ. Νταλάρα τόνισε πως το Ταμείο «πρέπει να επανεξετάσει τη δική του πολιτική», γνωμοδοτώντας πως «το ΔΝΤ πρέπει να βρει ενα τρόπο να αυξήσει τη χρηματοδοτική του δέσμευση προς την Ελλάδα» και ότι η χώρα μας θα πρέπει να ενταχθεί στα κράτη που δικαιούνται «δάνεια με μηδενικό επιτόκιο» από την Ουάσιγκτον.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μη πολιτικοποιημένο ‘γράψιμο επιταγών’ του ΔΝΤ» έναντι του «πολιτικοποιημένου ‘γραψίματος’» της ευρωζώνης, συμπλήρωσε ο κ. Νταλάρα, επικρίνοντας μάλιστα τα κράτη της Νότιας Αμερικής για την αποστασιοποίησή τους από την Ευρωπαϊκή κρίση, τη στιγμή που τα ίδια απήλαυσαν την υποστήριξη όλων των μετόχων του ΔΝΤ κατά την κρίση χρέους της δεκαετίας του 1980.

Η Ελλάδα προοδεύει, η Ευρώπη κινείται... αργά

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του IIF εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως στη χώρα μας αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την Ευρώπη, αναφέροντας ενδεικτικά την πρόσφατη υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του Προϋπολογισμού, την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού ESM.

«Η τωρινή κυβέρνηση εχει ξεπεράσει τις προσδοκίες πολλών», δήλωσε ο κ. Νταλάρα, προσθέτοντας πως η χώρα μας «η Ελλάδα εχει παραπάνω από αντιστρέψει την απώλεια ανταγωνιστικότητας που υπέστη από την ένταξη στο ευρω».

Παρά ταύτα, ο κ. Νταλάρα κάλεσε τη Γηραιά Ήπειρο να υιοθετήσει μία «καλύτερη ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας, καθώς η ελληνική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο με πρωτοβουλίες και από την πλευρά της Ευρώπης. «Ήρθε η ωρα να καταλάβουμε πως η [απόλυτη] λιτότητα καταδικάζει την Ελλάδα και την Ευρώπη σε μία μακρά περίοδο με ελάχιστη ή καθόλου [ανάπτυξη]».

Οι Έλληνες δικαιούνται...

Τέλος, ο κ. Νταλάρα εξέφρασε το θαυμασμό του για την «αντοχή» του ελληνικού λαού στο πλαίσιο μίας «άνευ προηγουμένου» δημοσιονομικής προσπάθειας, που λαμβάνει χώρα εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης από την δεκαετία του 1930.

«Αν κοιτάξεις κάτω από το θόρυβο βλέπεις τη βούληση [των Ελλήνων] να σηκώσουν τον βραχυπρόθεσμο πόνο για το μακροπρόθεσμο κέρδος», σχολίασε ο επικεφαλής του IIF, υπογραμμίζοντας πως «ο λαός δικαιούται μια οικονομία που δεν επιβαρύνεται από έναν υπερφουσκωμένο δημόσιο τομέα και τη γραφειοκρατία».

Ο κ. Νταλάρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στις 16:00, και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις 18:30.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης