Κίνδυνος να μη ληφθούν αποφάσεις για τη δόση στο Εurogroup

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μη ληφθούν αποφάσεις για την αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου. Στο απευκταίο αυτό σενάριο, προξενούνται σοβαρά προβλήματα στην ήδη "τραυματισμένη" ελληνική οικονομία, καθώς θα εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον όσα συμφωνηθούν θα υλοποιηθούν.

Tην Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατέστησε σαφές ότι οι αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας Ελλάδας - τρόικας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, παραμένουν εκκρεμότητες στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Ράις πρόσθεσε ότι η έκθεση της τρόικας θα ολοκληρωθεί, όταν επέλθει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση.

Εξάλλου, κάλεσμα στην Αθήνα να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα έτσι ώστε σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα απηύθυνε την Τετάρτη το Εurogroup στην ανακοίνωσή του, αναγνωρίζοντας πάντως την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την τριμερή. Παράλληλα, οι εταίροι ζητούν και έγγραφη τεκμηρίωση για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

«Με ένα χρέος
που υπερβαίνει το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», διαμήνυσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι.

Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας συζήτησαν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα βήματα για το πακέτο μέτρων.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, συζήτησαν τον συντονισμό ενόψει της κατάθεσης των προαπαιτούμενων μέτρων την επόμενη εβδομάδα και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Στουρνάρας
δήλωσε αισιόδοξος ότι θα περάσουν τα μέτρα, και σχολιάζοντας τον αναβρασμό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και το «όχι» της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά, είπε ότι δεν είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος».
Πηγή: skai.gr