Κλείσιμο

Σύντομη επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων ζητούν οι εταίροι

Κάλεσμα στην Αθήνα να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα έτσι ώστε σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα απηύθυνε την Τετάρτη το Εurogroup στην ανακοίνωσή του, αναγνωρίζοντας πάντως την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την τριμερή. Παράλληλα, οι εταίροι ζητούν και έγγραφη τεκμηρίωση για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η περαιτέρω αποτίμηση του προγράμματος παραπέμπεται στη συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Στο ίδιο πνέυμα, o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα όχι όμως ακόμη για συμφωνία. Εκτίμησε επίσης ότι δεν αναμένει η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα να είναι στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από τις 11 ή 12 Νοεμβρίου.

Στην ευρωζώνη φαίνεται να πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η χορήγηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα καθώς και η χαλάρωση των όρων θα βοηθήσει την Αθήνα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το πρόβλημα του χρέους αλλά και να χειριστεί με μεγαλύτερη ευκολία τις πολιτικές πιέσεις.

Η ανακοίνωση του Εurogroup:

“Το Eurogroup έλαβε γνώση της προόδου που έχει επιτευχθεί προς το στόχο μιας πλήρους συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και Τρόικας για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα των όρων συμπεριλαμβανομένων των φιλόδοξων και ευρύτερων μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, διαρθρωτικών αλλαγών και σταθεροποίησης του χρηματιοπιστωτικού τομέα.

”Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα προκειμένου σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τα όργανα της Τρόικας.

”Το Eurogroup αναμένει να συζητήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής κατά την επόμενη, τακτική συνεδρίασή του στις 12 Νοεμβρίου, επί τη βάσει της έγγραφης τεκμηρίωσης (για την εφαρμογή) του προγράμματος με σκοπό τη συμφωνία επ' αυτού, με την επιφύλαξη της εκτέλεσης των προαπαιτούμενων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και των εθνικών διαδικασιών από τα κράτη - μέλη, σύμφωνα με την πάγια πρακτική”.
Πηγή: skai.gr