«Όχι» από τρόικα στην ανταλλαγή ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες

Η τρόικα απέρριψε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο ανταλλαγής των ομολόγων ελληνικού δημοσίου που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες με ομόλογα του προσωρινού ταμείου διάσωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στερώντας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιπρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, η τριμερής έκανε δεκτή την πρόταση χρήσης ενός αναβαλλόμενου φόρου, μέτρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το επίμαχο νομοσχέδιο εξετάστηκε κατά τη συνάντηση του ο υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο καθώς θα πρέπει να είναι ψηφισμένο πριν εκταμιευτεί η επόμενη δόση.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπου και ενημέρωσε τα μέλη της Ένωσης για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε το θέμα της παροχής εγγυήσεων μέσω του EFSF, ενώ αποκλείστηκε η ανταλλαγή ομολόγων. Το θέμα της ρύθμισης των δανείων συμφωνήθηκε να συζητηθεί σε επόμενη συνάντηση, ενώ συμφωνήθηκε να δοθεί παράταση, για τις 30 Νοεμβρίου, στη δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.


Πηγή: skai.gr