Αύξηση καταθέσεων κατά 940 εκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο

Αύξηση 940 εκατομμυρίων ευρώ (0,6%) κατέγραψαν οι συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες το μήνα Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Αθροιστικά, οι καταθέσεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο ανήλθαν στα 154,33 δισεκατομμύρια ευρώ το Σεπτέμβριο, από 153,39 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται πως κατά το 2011 οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 16,8%, ήτοι 35,37 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι αποταμιεύσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν παραμένει «σχετικά σταθερές» έπειτα από τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου.

Η παρατεταμένη εκροή καταθέσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα ουσιαστικά επέτεινε τα προβλήματα του κλάδου, εξαντλώντας την κεφαλαιακή του βάση και προκαλώντας ευρύτερα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς λόγω μείωσης των δανειοδοτήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα, η μείωση των πιστώσεων προς ιδιώτες συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο, παρά την αύξηση των καταθέσεων, καθώς καταγράφηκε μείωση των δανείων κατά 4,5% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2011, σημειώνοντας ωστόσο αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Αύγουστο (μείωση 4,8 σε σχέση με Αύγουστο 2011).

«Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 468 εκατομμύρια ευρώ», όπως αναφέρει η ΤτΕ.
Πηγή: skai.gr