ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Συμφωνία ΜIG – Aegean για την εξαγορά της Olympic Air (upd)

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Olympic Air από τον όμιλο της Μarfin Ιnvestmen Group προχώρησε η Aegean έναντι 72 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού.

 
Σε συμφωνία για την εξαγορά της Olympic Air από τον όμιλο της Μarfin Ιnvestmen Group (ΜΙG) προχώρησε η Aegean. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG, το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 72 εκατ. ευρώ σε μετρητά και θα καταβληθεί τμηματικά.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της Olympic Air, η εξαγορά συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας καθώς στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται ήδη οι Κυπριακές Αερογραμμές οι οποίες από τις 28 Οκτωβρίου θα επεκτείνουν τα εσωτερικά τους δρομολόγια στην Ελλάδα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η Olympic θα αποτελεί θυγατρική της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας, «Αεροπορία Αιγαίου». Επιπλέον, θα διατηρηθούν παράλληλα τα δύο εμπορικά ονόματα «Olympic» και «Aegean» ενώ κάθε εταιρεία θα διατηρήσει το επιμέρους πτητικό έργο, το στόλο και το προσωπικό της.

Οι διοικητικές, εμπορικές και τεχνικές υπηρεσίες αναμένεται να ενοποιηθούν σταδιακά, στοχεύοντας στην εκμετάλλευση των απαραίτητων συνεργειών και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση στόλου και δικτύου των δύο εταιρειών. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμοδίων Επιτροπών Ανταγωνισμού και των λοιπών αρμόδιων εποπτικών αρχών, οι οποίες θα προσδιορίσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης, αν και οι δύοεταιρείες έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια 2 δισ. ευρώ σε καινούριοστόλο, οργάνωση και καινοτόμες υπηρεσίες, ωστόσο η έλλειψη ικανούμεγέθους για να ανταγωνιστούμε σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και ηέντονη κρίση οδηγούν σε ζημιές και συρρίκνωση.

Κύκλοι του υπουργείου Mεταφορών σχολιάζουν πως πρόκειται για μια επιχειρηματική συμφωνία που προέκυψε και από την οικονομική κρίση, ενώ υπενθυμίζουν ότι η σημερινή τιμή πώλησης της Ολυμπιακής είναι πολύ μικρότερη από το τίμημα που εισέπραξε το δημόσιο το 2009.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι Aegean και Olympic Air εισφέρουν 270 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα κρατικά ταμεία, ενώ η παλιά Ολυμπιακή κόστιζε στο δημόσιο περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σχολιάζοντας την συμφωνία από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της MIG Ευθύμιος Μπουλούτας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος, συνετέλεσε στην αναπόφευκτη μείωση της επιβατικής μεταφορικής κίνησης κυρίως λόγω του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.

Ο κ. Μπουλούτας πρόσθεσε ότι η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της MIG να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητες της με θετικές προοπτικές, στοχεύοντας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους του Ομίλου κατά την προσδοκώμενη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων ετών.


 
Έρευνα ΣΕΒ: Τι προβληματίζει τους εξαγωγείς
Η πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο ΣΕΒ για τις εξαγωγές, ανέδειξε το κόστος προώθησης και προβολής στις...
20.11.2018, 21:02
Ελληνικός Τουρισμός: Η επόμενη μέρα-Έρευνα της PWC
Τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού αποτυπώνει σε μελέτη που δημοσιοποιεί η PWC, με τίτλο: "Ελληνικός...
20.11.2018, 20:55
Reuters: Η Ελλάδα ρισκάρει να καθυστερήσουν 600 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ
Το πρακτορείο επικαλείται ανώνυμες πηγές που δηλώνουν ότι η χώρα μας κινδυνεύει να μην πάρει στην ώρα τους...
20.11.2018, 18:22
Το ΧΑ βάφτηκε κόκκινο: Σημαντική πτώση για πέμπτη σερί συνεδρίαση
Πιέσεις στη «ρηχή» πια αγορά δέχονται και μετοχές που δεν έχουν διαγραφεί από το δείκτη MSCI Greece.
20.11.2018, 13:05
Το bitcoin έχασε το ένα τρίτο της αξίας του σε μία εβδομάδα
Οι τιμές άλλων κρυπτονομισμάτων μειώθηκαν, επίσης, πολύ, με αυτές του ether και του XPR να καταγράφουν...
20.11.2018, 13:01
Σεντένο: Η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας
Τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, υπογράμμισε σήμερα από...
20.11.2018, 12:58
Σολτς: To Brexit απειλεί τη γερμανική οικονομία
«Ένας από τους κινδύνους έχει να κάνει με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι...
20.11.2018, 12:57
Στο 4,66% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου
Στις 12.41μμ, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 2,29%, στο 4,66%, 0,10 μονάδες βάσεις πάνω από...
20.11.2018, 12:48
Στο 1,3 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 9μηνο
Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 1,8 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών...
20.11.2018, 12:11
Κορκίδης: Τη Black Friday ακολουθεί και φέτος η Cyber Monday
Μία μαύρη Παρασκευή σίγουρα δεν θα φέρει άσπρη ημέρα στο λιανικό εμπόριο που έχει απολέσει το 40% του τζίρου...
20.11.2018, 12:08

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 92  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »