Στη Rosneft το 50% της BP στην TNK-BP

Στην εξαγορά του 50% της BP στην κοινοπραξία TNK-BP συμφώνησε να προχωρήσει η Rosneft, έναντι τιμήματος περίπου 26 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.

Αποκτώντας τον έλεγχο της TNK-BP, η Rosneft θα καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δημιουργώντας έναν ενεργειακό κολοσσό, αλλά και η BP εξασφαλίζει την παρουσία της στην ρωσική ενεργειακή αγορά.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εταιρεία πετρελαιοειδών θα πωλήσει τη συμμετοχή της στη Rosneft, λαμβάνοντας ποσό 17,1 δισ. δολαρίων σε μετρητά καθώς και ποσοστό 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης πως η BP θα επανεπενδύσει 4,8 δισ. δολάρια στις κρατικές μετοχές της Rosneft, αποκτώντας εν τέλει ποσοστό 19,75% και δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής εταιρείας.

Με τη συμφωνία αυτή, η Rosneft θα βρεθεί με διαφορά στην πρώτη θέση μεταξύ των εγχώριων ανταγωνιστών από πλευράς μεγέθους, απορροφώντας τη μέχρι σήμερα τρίτη σε μέγεθος εταιρεία υδρογονανθράκων στη Ρωσία με ετήσιο τζίρο 60 δισ. ευρώ.

Η BP έχει πουλήσει περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια του ενεργητικού της από το 2010, καθώς επικεντρώνεται στην παραγωγή αργού πετρελαίου που είναι και πιο επικερδής.

Πηγή: skai.gr