Χαν-ετε κονδύλια προειδοποιεί ο κοινοτικός επίτροπος

Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν για την καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων που θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαν, ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που θα κάνει όταν επιστρέψει στις Βρυξέλλες θα είναι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τα 180 έργα προτεραιότητας που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο ποσοστό από το ΕΣΠΑ, ο κ. Χαν χαρακτήρισε την πρόοδο στην υλοποίησή τους έως τώρα ικανοποιητική, ωστόσο ανέφερε ότι 40 από τα 180, με προϋπολογισμό 7 δισεκατομμύρια, έχουν καθυστερήσει.

Πρόσθεσε ότι παρά την αύξηση στην απορροφητικότητα, η Ελλάδα έχει μόλις απορροφήσει 700 εκατομμύρια ευρώ φέτος την ώρα που ο στόχος ανέρχεται σε 3,7 δισ. ευρώ

Αναφορικά με την επανεκκίνηση των έργων για τους πέντε οδικούς άξονες ο κ. Χαν δήλωσε ότι πρώτα πρέπει να οριστικοποιηθούν όλες οι αποφάσεις για το αντικείμενο των έργων, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά δεδομένου ότι θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ τα οποία και θα πρέπει να έχουν διοχετευθεί στα έργα έως το 2015.

Ο κ. Χαν εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι αν και έχουν κλείσει πολλές λόγω έλλειψης υποδομών διαρκώς ανοίγουν νέες.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας