Άσμουσεν: Αισιοδοξία για τους στόχους της Ελλάδας

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 εμφανίστηκε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σημειώνοντας ωστόσο πως η Αθήνα οφείλει να επιδείξει ότι μπορεί να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της.

«Βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια πως οι δημοσιονομικοί στόχοι για το επόμενο έτος μπορούν να επιτευχθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο «καλύτερος τρόπος εξόδου από την κρίση» που μαστίζει τη χώρα μας είναι «η Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί εντός της ευρωζώνης».

Παρά ταύτα, ο κ. Άσμουσεν τόνισε ότι οι «ελληνικές αρχές πρέπει να επιδείξουν πως μπορούν [...] να εμμείνουν στις δεσμεύσεις τους».

Οι δηλώσεις του κ. Άσμουσεν έγιναν στο Τόκιο, στο πλαίσιο της βαρυσήμαντης Συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων
, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των ξένων ομολόγων τους πως η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενδεικτική ήταν άλλωστε η έμμεση λογομαχία μεταξύ της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον γερμανό ηγέτη να αποσαφηνίζει για πολλοστή φορά πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιο χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου Ευρωπαϊκού τομέα, σενάριο το οποίο φέρεται να προωθεί το Ταμείο, μαζί με την παροχή διετούς επιμήκυνσης για την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ένα άλλο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας, ο Μπενουά Κερέ, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο, θα πρέπει οι ίδιες να δουν που θα βρουν τα απαιτούμενα χρήματα για αυτό».

Κατ΄αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι ουσιαστικά αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωτράπεζα.
Πηγή: skai.gr