Βαθαίνει η ρήξη μεταξύ Ευρωπαίων - ΔΝΤ για την Ελλάδα

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται μία σειρά εναλλακτικών λύσεων-σεναρίων στην περίπτωση που δεν βρεθεί σύντομα συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα.

Ανάμεσα σε αυτά τα σενάρια συγκαταλέγεται και αυτό που θεωρείται το εφιαλτικότερο υπό τις παρούσες συνθήκες: το ΔΝΤ να μην κάνει βήμα πίσω από τα τελεσίγραφα που έχει δώσει στους Ευρωπαίους για μία "εφικτή και ρεαλιστική λύση" για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας. Γεγονός που θα σημάνει την μη- εκταμίευση της δόσης από μέρους του, αλλά και ακόμα και την αποχώρηση του ΔΝΤ από την ελληνική Τρόικα, μία πιθανή εξέλιξη με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προβληματίζει έντονα τις Βρυξέλλες.

Λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup, οι διαβουλεύσεις είναι εντατικές, ενώ η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ εκεί, την Δευτέρα, επιβεβαιώνει ότι το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ-Ευρωπαίων με σημείο αιχμής την Ελλάδα είναι βαθύ και οι διαφωνίες δεν είναι τεχνικού και μόνο χαρακτήρα αλλά πολύ περιπλοκότερο. Παραμένει άλυτο σταυρόλεξο μέχρι στιγμής αν τελικά θα λυθούν και με ποιόν τρόπο.
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από τις Βρυξέλλες, Θάνου Δημάδη