Κλείσιμο

Alpha Bank: Η εξαγορά της Εμπορικής σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος

H ανακοίνωση του γαλλικού ομίλου ΕΔΩ

Σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζει την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας η Alpha Bank, αναφέροντας ότι το πλήρες όφελος των συνεργειών λειτουργικού κόστους με το ενιαίο σχήμα εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας.

Σύμφωνα με την Αlpha Bank, το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε 78 δισ. ευρώ με βάση την 31 Μαρτίου 2012.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωσή της Credit Agricole, η οποία επιβεβαίωνε τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. η ελληνική τράπεζα εξαγοράζει την Εμπορική, ενισχυμένη κεφαλαιακά κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενω η Credit Agricole θα καταβάλλει επιπλέον κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων εποπτικών αρχών και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβουλεύσεως με εκπροσώπους των εργαζομένων της Credit Agricole.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ομίλου

«H Alpha Bank σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Credit Agricole S.A. για την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. Ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού τραπεζικού
Συστήματος
 
»Η Alpha Bank ανακοινώνει, πως έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Credit Agricole S.A. για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31 Δεκεμβρίου 2012 μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων εποπτικών αρχών και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβουλεύσεως
με εκπροσώπους των εργαζομένων της Credit Agricole S.A.

»Η Alpha Bank, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εξαγοράζει την Εμπορική Τράπεζα A.E. ενισχυμένη κεφαλαιακά κατά Ευρώ 2,85 δισ. Η Credit Agricole S.A., πέραν της κεφαλαιακής ενισχύσεως ύψους Ευρώ 2,3 δισ. τον Ιούλιο του 2012, θα καταβάλει, πριν την εξαγορά, επιπλέον κεφάλαια ύψους Ευρώ 0,5 δισ.
Επιπροσθέτως, η Credit Agricole S.A. θα αγοράσει ομόλογο εκδόσεως της AlphaBank ύψους Ευρώ 150 εκατ. μετατρέψιμο σε μετοχές. Η Credit Agricole S.A. θα έχει την ευχέρεια μετατροπής του ομολόγου σε κοινές μετοχές Alpha Bank, τηρουμένων των προϋποθέσεων και των όρων της ομολογιακής συμβάσεως. Η Alpha Bank θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. έναντι
συμβολικού ανταλλάγματος σύμφωνου με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με τη συμφωνία αυτή το ενοποιημένο σχήμα ενισχύεται κεφαλαιακά κατά Ευρώ 3 δισ. και συμβάλλει στο υπάρχον σχέδιο ανακεφαλοποιήσεως της Τραπέζης.

»Η Alpha Bank, θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. και θα ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργανώσεως που είχε ξεκινήσει η Credit Agricole S.A. μετά την εξαγορά της το 2006. Η ενοποίηση των εργασιών αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργειών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε Ευρώ 150 εκατ. ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών
κλίμακας.

»Η εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε Ευρώ 78 δισ., με βάση την 31 Μαρτίου 2012.

Αθήναι, 1 Οκτωβρίου 2012»

Πηγή: skai.gr