ΕΛ.ΠΕ: Ανυπόστατη έκθεση του ΔΝΤ για έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων

Σε λάθος υπολογισμούς αποδίδουν τα Ελληνικά Πετρέλαια δημοσιεύματα για έκθεση που φέρεται να συνέταξε το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα οποία η έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Με ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ χαρακτηρίζουν ως «ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην έκθεση που αποδίδεται στο ΔΝΤ και υποστηρίζουν ότι η επιβάρυνση του 1 δισ. ευρώ προέκυψε επειδή ελήφθη ως βάση υπολογισμού η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης εξισώνεται με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, από την οποία όμως αφαιρέθηκε ο χαμηλός φόρος που ισχύει κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ακόμα, στην ανακοίνωσή τους τα ΕΛ.ΠΕ. τονίζουν μεταξύ άλλων ότι οι καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβά την αμόλυβδη βενζίνη λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ 23% που εφαρμόστηκαν το 2010.

Επιπλέον, στην Ελλάδα υπάρχουν δυο εταιρείες διύλισης όταν σε άλλες μικρές Ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Σλοβακία, Λιθουανία, Τσεχία, Σλοβενία, Κύπρος, Μάλτα), λειτουργεί μια ή καμία εταιρεία διύλισης.

Επίσης, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 19 εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, εκ των οποίων οι 13 είναι εντελώς ανεξάρτητες από τους δύο ομίλους που διαθέτουν διυλιστήρια, ενώ λειτουργούν 6.500 πρατήρια καυσίμων, αριθμός υψηλότερος ακόμα και από πολύ μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές αγορές, με συνέπεια ο αριθμός πρατηρίων ανά 1.000 κατοίκους ή ανά 1.000 αυτοκίνητα να είναι υπερδιπλάσιος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου και ο υψηλότερος στην Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr