Κλείσιμο

Στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα επισκεφθεί την Αθήνα κατόπιν αίτησης της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή βοήθειας σε συμβουλευτικό επίπεδο, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της τράπεζας σερ Σούμα Τσακραμπάρτι.

Το κλιμάκιο αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου ώστε να διαπιστώσει αν μπορεί να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση του προγράμματος της.

Η αποστολή στην Αθήνα προέκυψε μετά από ανεπίσημες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών τους τελευταίους μήνες, κατά τις οποίες η ελληνική πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον για το ιστορικό της EBRD στην οικονομική αναδιάρθρωση κρατών, ιδίως στην ενεργοποίηση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Ο σερ Σούμα άφησε να εννοηθεί ότι ο ρόλος των συνεργατών του θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση για τη σύσταση μίας εγχώριας τράπεζας στο στιλ της EBRD, προσανατολισμένης στον ιδιωτικό τομέα. Απέκλεισε πάντως την ενεργοποίηση της Τράπεζας σε ρόλο χρηματοδότη, όπως πρόσφατα έκανε σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, επεκτείνοντας το πεδίο δράσης της.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με έδρα το Λονδίνο συστήθηκε με σκοπό την παροχή βοήθειας σε πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο