Κλείσιμο

Ολάντ και Μοσκοβισί δεσμεύονται για επιβολή φόρου 75% στους πλούσιους

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν από την εκλογή του θα «πραγματοποιηθούν», σχετικά με τον φόρο του 75% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, ο οποίος θα εφαρμοστεί για εισοδήματα «από 1 εκατομμύριο ευρώ».

Δεν διευκρίνισε πάντως αν πρόκειται για 1εκατ. ευρώ για ένα νοικοκυριό ή για ένα μόνο άτομο.
"Θα υπάρξουν εκκλήσεις για αλληλεγγύη, είναι φυσιολογικό τα πολύ υψηλά εισοδήματα να συνεισφέρουν περισσότερο», είπε στο περιθώριο μιας επίσκεψης σε ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης στο Εβιάν (Άνω Σαβοΐα) .
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί είχε διαβεβαιώσει ότι η υπόσχεση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τη δημιουργία ενός φόρου της τάξης του 75% «θα τηρηθεί αυστηρά», διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα.

"Επεξεργαζόμαστε τους τεχνικούς όρους. Αυτή η δέσμευση του πρόεδρου θα τηρηθεί αυστηρά», είπε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε ότι ο φόρος αυτός θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι εφημερίδες Les Echos και Le Figaro ανέφεραν την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διπλασιάσει το όριο επιβολής του συγκεκριμένου φόρου στα 2 εκατομμύρια ευρώ (αντί για 1) για τα ζευγάρια και στο ποσό αυτό να μην περιλαμβάνονται τα έσοδα κεφαλαίου. Σύμφωνα μάλιστα με την πρώτη εφημερίδα, οι εισφορές της κοινωνικής ασφάλισης θα περιλαμβάνονται στο φόρο του 75%, γεγονός που σημαίνει ότι επί της ουσίας ο φόρος θα ανερχόταν στο 67%.
Ο Μοσκοβισί διέψευσε όλες αυτές τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντάς τις «αβάσιμες».

Πηγή: skai.gr