Κλείσιμο

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ καλοδέχεται και στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποστηρίζει το απεριόριστο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, και είναι προετοιμασμένο να συνεργαστεί με την Ευρωτράπεζα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση της διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Καλοδεχόμαστε το νέο πλαίσιο της ΕΚΤ [...] για επέμβαση στις αγορές κρατικών ομολόγων χωρών που αποδέχονται τη βοήθεια [των μηχανισμών] EFSF και ESM για [την υλοποίηση] των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής και την προσκόλληση στις σχετικές διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί στα πλαίσιά μας», σχολίασε η κ. Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε την δημιουργία ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων απεριόριστης αξίας και διάρκειας ενός έως τριών ετών στη δευτερογενή αγορά.

Ωστόσο, η βοήθεια της ΕΚΤ θα έρχεται με προϋπόθεση την ένταξη ενός κράτους στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης και με «επιζητούμενη» συμμετοχή από το ΔΝΤ.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης