Σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ

Σταθερό στο 0,75% διατηρείται το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιό της κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη.

Παράλληλα, σταθερά παραμένουν και τα δύο άλλα σημαντικά επιτόκια που τηρεί η Ευρωτράπεζα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Marginal lending facility), που διατηρείται στο 1,50%, και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Deposit facility), που διατηρείται στο 0%.

Το βασικό επιτόκιο αφορά πρωτίστως τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs), δηλαδή έκτακτα δάνεια διάρκειας έξι μηνών έως τριών ετών, που διαθέτει η ΕΚΤ προκειμένου να παραχωρήσει ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου.

Το Marginal lending facility αφορά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και άλλες ενέσεις ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ το Deposit facility αφορά τα χρήματα που καταθέτουν κατά το βράδυ οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ.

Αρκετοί αναλυτές προέβλεπαν μείωση του Deposit facility σε αρνητικό επίπεδο, δηλαδή κάτω από το 0%, που θα σήμαινε ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να πληρώνουν την ΕΚΤ ώστε να καταθέτουν κεφάλαια σε αυτήν. Μία τέτοια κίνηση θεωρούνταν πιθανή καθώς θα ωθούσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διοχετεύσουν μεγαλύτερο μέρος των ρευστών κεφαλαίων που διαθέτουν στην αγορά.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πως η Τράπεζα προχωρά σε υπό όρους απεριόριστο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης