Μπέικερ: Εκροή 261 δισ. ευρώ παράνομου χρήματος από την Ελλάδα μεταξύ 2003-11

Το ποσό των 261 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα που προέρχονταν από το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, τη φοροδιαφυγή, την απόκρυψη εσόδων και άλλες παράνομες δραστηριότητες «έφυγε» από την Ελλάδα κατά την περίοδο 2003 – 2011, όπως δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο Ρέιμοντ Μπέικερ, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Financial Integrity, που παρακολουθεί τις εκροές και εισροές μεγάλων ποσών από τις εθνικές οικονομίες.

«Αυτό είναι μία μεγάλη απώλεια για μία μικρή εθνική οικονομία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέικερ

Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η εκτίμηση του κ. Μπέικερ ότι κατά την διετία 2010-2011, όταν η Ελλάδα βρισκόταν εντός Μνημονίου και η ελληνική οικονομία έβλεπε την ρευστότητά της να εξαφανίζεται, «μπήκαν» στην Ελλάδα 90 και 109 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Ωστόσο, αυτά τα «παράνομα κεφάλαια» δεν διοχετεύθηκαν σε επενδύσεις αλλά χρησιμοποιήθηκαν «για να καλύψουν το κενό» που δημιουργήθηκε όταν οι τράπεζες «πάγωσαν» τη διάθεση δανείων προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

«Αγοράζεις ακίνητα και ελπίζεις ότι θα αξίζουν περισσότερο σε 10 ή 15 χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Μπέικερ, αναφερόμενος σε κερδοσκοπικές επενδύσεις.
Πηγή: skai.gr