Tράπεζες: Η Κομισιόν θέλει πλήρη εποπτεία από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αρμοδιότητα εποπτείας του συνόλου των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το σχέδιο αυτό θα φέρει τις Βρυξέλλες σε πορεία σύγκρουσης με τη Γερμανία, αλλά και με την ίδια την ΕΚΤ που υποστηρίζουν μία πιο «αποκεντρωμένη» τραπεζική ένωση.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται σχέδιο της Κομισιόν που φέρεται να συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ κορυφαίων συμβούλων του Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο και του αρμοδίου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ. Το σχέδιο προβλέπει την αφαίρεση σχεδόν όλων των εξουσιών των εθνικών εποπτικών αρχών σχετικά με το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση των τραπεζών και τη μεταφορά της ευθύνης αυτών των αποφάσεων στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, ειδικά για το σκοπό εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης θα δημιουργηθεί ένα νέο «εποπτικό συμβούλιο» της ΕΚΤ, διακριτό από το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο. Η σύνθεση του νέου συμβουλίου δεν έχει οριστικοποιηθεί στο σχέδιο, αλλά προκρίνεται η λύση ενός συμβουλίου με 23 μέλη – έναν εκπρόσωπο από κάθε χώρα μέλος της ευρωζώνης και έξι ανεξάρτητα μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος.

Οι προτάσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν, δε θα αποκαλυφθούν επισήμως πριν την ομιλία του κ. Μπαρόσο στις 12 Σεπτεμβρίου για την κατάσταση στην ΕΕ. Για να ισχύσει το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τους αρχηγούς και των 27 κυβερνήσεων, με την Κομισιόν να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξή τους σε σύνοδο κορυφής πριν το τέλος του έτους.

Κατά τους Financial Times, η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα εποπτείας των τραπεζών θα είναι το μεγαλύτερο βήμα έως τώρα προς μία πιο περισσότερο ομοσπονδιακή ευρωζώνη.

Σημειώνεται πάντως ότι αν και το Βερολίνο επιθυμεί τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα ως αντάλλαγμα για τη δυνατότητα του μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης να διασώζει απευθείας προβληματικές τράπεζες, θα υπάρξουν αντιδράσεις ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων του.

Ήδη με άρθρο του
στην ίδια εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι η κοινή λογική υπαγορεύει πως η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει την εποπτεία μόνο των συστημικά σημαντικών τραπεζών της ευρωζώνης, καθώς θα είναι αδύνατο να ελέγχει το σύνολο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Παρόμοια με του κ. Σόιμπλε άποψη έχουν διατυπώσει πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ, αν και ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι φέρεται να κλίνει προς τη θέση της Κομισιόν.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο