Eurogroup: Νέα θητεία για τον Γιούνκερ - Δέσμευση Στουρνάρα για επαναφορά του προγράμματος προσαρμογής

Νέα θητεία 2,5 ετών για τον Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, επικεφαλής του Eurogroup, αποφάσισαν τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup αποφάσισε όπως η θητεία του προέδρου του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ παραταθεί για περίοδο 2,5 ετών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ελλάδα θα επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ο  Γιάννης Στουρνάρας.

Αναφορικά με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ο κ. Γιούνκερ ανέφερε "πως χαιρετίζουμε τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας καθώς και τις δεσμεύσεις πως η χώρα θα ακολουθήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις" ενώ τόνιζε χαρακτηριστικά πως "δεν υπήρξε κανένα ελληνικό αίτημα σήμερα".

"Μιλήσαμε για την χρηματοδότηση της Ισπανίας από τον EMS συμφωνήσαμε για 13 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα και μιλήσαμε και για ένα σχέδιο εποπτείας των τραπεζών στην ευρωζώνη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου η Ισπανία εξασφάλισε επιμήκυνση ενός έτους ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι το 2014 καθώς και 30 δισ.. ευρώ για το τραπεζικό της τομέα μέχρι το τέλος του μήνα. 

Η επιλογή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να εγκριθεί επίσημα την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών και των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν υποψήφιος για αυτήν τη θέση, αλλά η Γαλλία αντιτάχθηκε και πίεσε για την παράταση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου διορίστηκε για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση το 2005 και η θητεία του έληξε στις 17 Ιουλίου.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε επίσης να διοριστεί ως επικεφαλής του Ταμείου Αρωγής ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλιγκ ανέφερε επίσημη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: skai.gr