Κλείσιμο

Εκτός τροχιάς σε 210 σημεία-σταθμούς

Tου Βασιλη Ζηρα

Σε μια λίστα με 210 σημεία στην οποία καταγράφονται οι καθυστερήσεις και αποκλίσεις από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου, πιστοποιώντας ότι το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής έχει εκτροχιασθεί, βάσισαν το τελεσίγραφο που επέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση οι επικεφαλής της τρόικας.

Εάν δεν επανέλθει το πρόγραμμα εντός τροχιάς, δεν μπορεί να συνεχισθεί η χρηματοδότηση ούτε να γίνει συζήτηση για αλλαγές, ξεκαθάρισαν οι κ. Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Κλάους Μαζούχ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και Πόουλ Τόμσεν (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Πρόκειται για μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας παρεμβάσεις, κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα, αλλά και για μέτρα που επηρεάζουν άμεσα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τα σημαντικότερα είναι:

1. Ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμη και πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τα αποτελέσματα ήταν φτωχά. Ωστόσο, κατά την προεκλογική περίοδο σταμάτησε κάθε προεργασία, ακόμη και η επιλογή συμβούλων αποκρατικοποίησης.

2. Περικοπή κατά 12% των ειδικών μισθολογίων. Στο Μνημόνιο έχει προβλεφθεί η εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ φέτος (από τον Σεπτέμβριο) και άλλων 400 εκατ. για το 2013.

3. Μείωση της δαπάνης για δημόσια κατανάλωση.

4. Φορολογική μεταρρύθμιση, που θα περιλαμβάνει περικοπές των φοροαπαλλαγών και μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και η οποία θα έπρεπε να παρουσιαστεί τον Ιούνιο.

5. Αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού. Προβλεπόταν η επιλογή μόνιμου γραμματέα για τα φορολογικά έσοδα, ενοποίηση του συστήματος είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγή στη διαδικασία ελέγχου των μεγάλων οφειλετών με την τοποθέτηση 40 ειδικών ελεγκτών.

6. Κατάρτιση νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο θα περιελάμβανε περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014

7. Αξιολόγηση δημοσίων δαπανών. Η μελέτη είχε ανατεθεί στο ΚΕΠΕ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς πάγωσε κατά την προεκλογική περίοδο.

8. Σύστημα παρακολούθησης των μεταβολών του προσωπικού στο Δημόσιο σε μηνιαία βάση.

9. Απελευθέρωση στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

10. Μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, κυρίως των δικηγόρων και των πολιτικών μηχανικών.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, η ενημέρωση που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκαλούν επίσης ανησυχία. Στο σκέλος των εσόδων καταγράφεται μια απόκλιση που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση και 2 δισ. ευρώ σε ταμειακή. Επίσης, στο σκέλος των δαπανών, οι πηγές ανησυχίας είναι η φαρμακευτική δαπάνη, όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπέρβαση 500 εκατ. ευρώ και τα επιδόματα ανεργίας, όπου προβλέπεται ότι θα χρειαστούν 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Δεδομένων των αποκλίσεων, οι επικεφαλής της τρόικας ξεκαθάρισαν στην ελληνική πλευρά, κατά τις συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ότι:

1. Με δεδομένες τις αποκλίσεις από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα και τη μηδενική αξιοπιστία της χώρας έναντι των δανειστών, η χρηματοδότηση δεν πρόκειται να επανεκκινήσει έως ότου επανέλθει το πρόγραμμα εντός τροχιάς. Εν τοις πράγμασι αυτό που θέλουν είναι να αρχίσει και πάλι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για να επιτευχθούν κατά το δυνατόν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού. Επί της ουσίας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει νέα δόση δανείου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Με κάποιο τρόπο θα πληρωθεί το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου και έχει στην κατοχή της η EKT ώστε να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος (είτε θα ενεργοποιηθεί ρήτρα που επιτρέπει την αποπληρωμή του ένα μήνα αργότερα είτε θα πληρωθεί από τον EFSF απ' ευθείας στην EKT).

2. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σε αυτή τη φάση συζήτηση για αλλαγές στο Μνημόνιο ούτε για επέκταση του προγράμματος κατά δύο χρόνια. Οι επικεφαλής της τρόικας είπαν στον κ. Στουρνάρα ότι μπορεί να προετοιμάσει ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2016 (αντί του 2014), με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά ξεκαθάρισαν πως δεν είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει δεκτό από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Πηγές της τρόικας έλεγαν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συζητηθεί μόνο ύστερα από μια τουλάχιστον καλή αξιολόγηση του κλιμακίου.

Ετσι, στο αυριανό Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας δεν πρόκειται να θέσει θέμα αλλαγών στο Μνημόνιο και θα περιοριστεί να αναγνωρίσει τις αποκλίσεις, να παρουσιάσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών και να δεσμευθεί για την επίτευξη των στόχων του.
Πηγή: Αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ