Κλείσιμο

Ανεργία και ύφεση στο επίκεντρο της συνάντησης Γ. Στουρνάρα με τρόικα

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικα είχε σήμερα, 8 Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μία ημέρα πριν τη συνέλευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες (Eurogroup), κατά την οποία ο κ. Στουρνάρας πιθανότατα θα δεχθεί μεγάλη κριτική λόγω των αποκλίσεων που παρατηρούνται από το συμφωνημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι σημερινές διαβουλεύσεις εστίασαν στα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, πρωτίστως την ανεργία και την ύφεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να επιδιωχθεί η εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη υπερψηφισθεί από το κοινοβούλιο, περιλαμβανομένων των αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια.

Η επόμενη επίσκεψη των επικεφαλής της τριμερούς προγραμματίστηκε για τα τέλη Ιουλίου, ωστόσο στην Αθήνα θα παραμείνουν κλιμάκια της τρόικα, προκειμένου να συνεχίσουν τους ελέγχους στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως το Μνημόνιο δεν ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας αλλά το αντίθετο, η σημερινή κατάσταση έφερε το Μνημόνιο.

Ο κ. Στουρνάρας απέδωσε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στο ότι το κράτος δαπανά ετησίως 5% έως 10% περισσότερα από ό,τι παράγει, στην παράνομη φοροδιαφυγή και τη νόμιμη φοροαποφυγή, στις υψηλές αμυντικές δαπάνες, στην κακοδιαχείριση του δημόσιου τομέα και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα. Όπως είπε, οι άξονες αυτοί είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η αναπτυξιακή ώθηση και ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική προσαρμογή, είπε ότι η χώρα μας πρέπει να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού του 2012.

Για την ανταγωνιστικότητα είπε ότι η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την απελευθέρωση των αγορών και των υπηρεσιών, αλλά και να άρει τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα.

Για την ανάπτυξη είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσω επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Αναφερόμενος στο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, είπε ότι πρέπει να παρέχει ίσες ευκαιρίες προς όλους και δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα.
Πηγή: skai.gr