ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Με διαδικασίες εξπρές η κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου (upd)

Πηγή: Καθημερινή|Διαδικασίες εξπρές για την κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί άμεσα με στόχο την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την ελάφρυνση των νοικοκυριών, καθώς και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

 
 
Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Διαδικασίες εξπρές για την κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί άμεσα με στόχο την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την ελάφρυνση των νοικοκυριών, καθώς και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του Μνημονίου που σχετίζονται με τις αλλαγές στη φορολογία και κυρίως στα μέτρα εκείνα που θα συμβάλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να γίνουν δεκτά μέτρα όπως η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου και η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επχειρήσεων.

Από τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών συστήνεται ειδική ομάδα δράσης με υπηρεσιακά στελέχη που γνωρίζουν σε βάθος τους φορολογικούς νόμους και θα επεξεργασθούν τις προτάσεις που είχαν προκύψει από τον κοινωνικό διάλογο του περασμένου Μαρτίου, συμπεριλαμβάνοντας ωστόσο και μέτρα που έχουν συμφωνήσει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η τρόικα έχει διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο ότι θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο Μνημόνο, καθώς και στις εκθέσεις που έχουν υποβληθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών και προτιμησιακών καθεστώτων, ριζική αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι οι δύο προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα για να εγκρίνει μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο, με στόχο αυτές να διατηρηθούν για μια δεκαετία ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας, είναι οι εξής:

1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών και προτιμησιακών καθεστώτων και αντικατάστασή τους από ειδικές - στοχευμένες επιδοτήσεις. Σύμφωνα με την πρόταση που υπάρχει και που έχει συνταχθεί από κλιμάκια της τρόικας θα πρέπει άμεσα να καταργηθούν τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για ανάπηρους, για έχοντες 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά, τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς επίσης και οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση 10% ορισμένων προσωπικών δαπανών των φορολογουμένων (για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, χορηγίες, διατροφή κ.λπ.) από τον φόρο εισοδήματος. Στη θέση των απαλλαγών, το υπουργείο Οικονομικών θα προτείνει τη χορήγηση στοχευμένων ενισχύσεων σε ευπαθείς ομάδες.

2. Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες. Το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση αυστηρών επαγγελματικών κριτηρίων προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τέτοια κριτήρια είναι οι πραγματικές επαγγελματικές δαπάνες, το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες, η μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης, το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας, τα έτη άσκησης του επαγγέλματος κ.λπ.

3. Υιοθέτηση ενιαίας αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% σε κέρδη από κεφάλαιο, δηλαδή σε εισοδήματα από ενοίκια, τόκους καταθέσεων, τόκους ομολόγων και σε υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

4. Συντελεστές ΦΠΑ.
Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13%. Μια τέτοια ρύθμιση θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν άμεσα οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμούς κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.) και θα βοηθήσει τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό. Σε δεύτερη φάση θα επιδιωχθεί η σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (για το συνολικό τουριστικό πακέτο).

5. Αφορολόγητο όριο. Σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς. Θα εξεταστεί η αύξηση του αφορολογήτου από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 8.000 ευρώ. Εναλλακτικά εξετάζεται η αύξηση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ σε βάθος τριετίας.

6. Ενοποίηση φόρων στα ακίνητα.
Προωθείται η αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα (του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, από έναν νέο προοδευτικό φόρο.

7. Μείωση συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Θα εξεταστεί η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15%. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 25% στο 20% ή 15%.

8. Κατάρτιση περιουσιολογίου και εφαρμογή ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες». Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, πάνω από 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι πρέπει να κληθούν για πρώτη φορά να δηλώσουν σε μία αναλυτική κατάσταση όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και στη συνέχεια να δηλώνουν κάθε χρόνο όλες τις ετήσιες μεταβολές.
 
Reuters: Η Ελλάδα απειλείται με χρηματοδοτικό κενό ως και 2 δισ. ευρώ
Αιτία, σύμφωνα με το πρακτορείο, η άρνηση των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζωνης να συμφωνήσουν στη μετα…
19.06.2013, 21:42
Ο ΟΠΑΠ κατακύρωσε τη συμφωνία με Ιντραλότ για νέο πληροφοριακό σύστημα
Είχε προηγηθεί μία αιχμηρή εξώδικη διαμαρτυρία της Ιντραλότ σε βάρος της ΟΠΑΠ, μέσω της οποίας η Ιντραλότ ανέφ…
19.06.2013, 20:12
«Όχι» ελβετικής Βουλής σε συνεργασία τραπεζών με ΗΠΑ για φοροδιαφυγή
Το νομοσχέδιο που καταψηφίστηκε θα επέτρεπε στις ελβετικές τράπεζες να παραβιάσουν την αρχή του τραπεζικού απο…
19.06.2013, 19:46
Tο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ανήλθε στο 75% του μέσου κοινοτικού
Για το 2012, σύμφωνα με τη Eurostat.
19.06.2013, 18:17
Πώληση των κρατικών λαχείων έως τέλος Ιουνίου επιδιώκει η Αθήνα, ελέω ΟΠΑΠ
Η συμφωνία για απόκτηση του ΟΠΑΠ από το επενδυτικό σχήμα Emma Delta επετεύχθη τον Μάιο, με τίμημα 712 εκατομμύ…
19.06.2013, 17:46
Η ΔΕΠΑ έχει ζητήσει μείωση τιμής του φυσικού αερίου από Gazprom
Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, η μείωση της τιμής έχει ζητηθεί ήδη από τον περασμένο Μ…
19.06.2013, 17:08
Παπαγεωργίου: Αυξάνονται οι πιθανότητες επιλογής TAP λόγω αγοράς ΔΕΣΦΑ από Socar
Στρέφοντας το βλέμμα του στην αποτυχημένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σημείω…
19.06.2013, 17:00
Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τρόικας – Ελλάδας βλέπουν Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ
Αναφέρεται ότι για να διευκολυνθούν ωστόσο οι τεχνικές εργασίες καθώς και για να ληφθούν αποφάσεις πολιτικής, …
19.06.2013, 16:43
Πορτογαλία: Τη Δευτέρα η τρόικα στη Λισαβόνα
Η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει ως το τέλος του κοινοβουλευτικού έτους, στα μέσα Ιουλίου, ένα νέο πα…
19.06.2013, 16:02
Συνάντηση Χατζηδάκη – Σγουρού για το ΕΣΠΑ
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, τόσο ο κ. Χατζηδάκης, όσο και ο κ. Σγουρός, εκτίμησαν ότι θα είμαστε σε θέ…
19.06.2013, 15:59

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ