Κλείσιμο

Ρεπορτάζ ΔΝΤ: πλήρης επιβεβαίωση του ΣΚΑΪ

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

Μετεκλογική επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που είχαμε παρουσιάσει στο skai.gr καθώς και στην τηλεόραση/ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου με τίτλο: "ΔΝΤ στον ΣΚΑΪ: Περιθώρια επιμέρους τροποποιήσεων στο δημοσιονομικό πρόγραμμα" (δείτε το εδώ http://bit.ly/IHl70d) συνιστούν οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΔΝΤ από την Ουάσινγκτον, Gerry Rice.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που είχε τότε στη διάθεσή του και προέρχονταν από αξιόπιστη πηγή του ΔΝΤ, ο ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι το Ταμείο φέρονταν να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο επιμέρους τροποποιήσεων/αλλαγών στο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η μετριοπαθής αλλαγή στάσης του ΔΝΤ ήταν επακόλουθο του ισχυρού πολιτικού μηνύματος δυσαρέσκειας που έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές του Μαΐου αλλά και η διάχυτη πλέον τότε αντίληψη στους κόλπους του Ταμείου ότι "ύφεση και ανεργία σκοτώνουν κάθε θετική προοπτική στην ελληνική οικονομία".

Με τις χθεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιμέρους αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα στο ίδιο πάντα πλαίσιο των ευρύτερων στόχων που έχουν τεθεί και για τους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα. Είπε ότι το ΔΝΤ ενδιαφέρεται να συζητήσει τις απόψεις τις ελληνικής κυβέρνησης για τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπος με τους οποίους θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, στέλνοντας έτσι ένα θετικό μήνυμα μετριοπάθειας και διαλλακτικότητας του Ταμείου απέναντι στις προτάσεις που περιμένει να ακούσει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο κ. Rice παραδέχθηκε ότι ύφεση και ανεργία- οι δύο αρνητικοί παράμετροι που επισήμανε και με την επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς- λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψη από το ΔΝΤ στο πλαίσιο των επικείμενων επαφών που θα υπάρξουν με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα.

Για μία πιο διαλλακτική στάση που διαφαίνεται υιοθετεί το ΔΝΤ απέναντι στην μέχρι σήμερα μονομερή εφαρμογή πολιτικής αυστηρών μέτρων λιτότητας, κάνει λόγο και ο πρώην Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Desmont Lachmant, επίτιμο μέλος σήμερα του American Enterprise Institute. Σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ- και η οποία θα μεταδοθεί σύντομα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ- ο κ. Lachmant τονίζει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τον ρόλο του κακού δεν τον ασκεί πια το ΔΝΤ αλλά η Γερμανία και η ΕΚΤ. Εκτιμά, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι πρόθυμο να δώσει 2ετη παράταση προσαρμογής στην Ελλάδα.

Πάντως στο πλαίσιο το συζητήσεων/διαπραγματεύσεων για την επιμέρους τροποποίηση/ επικαιροποίηση του ελληνικού Μνημονίου, το ΔΝΤ βάζει από τώρα τις δικές του "κόκκινες γραμμές" που ο ΣΚΑΪ με ρεπορτάζ του σας έχει παρουσιάσει εδώ http://bit.ly/Ph6wvX
Πηγή: skai.gr