Κλείσιμο

Μέρκελ: Όχι στην κοινή ανάληψη χρέους

Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, για περαιτέρω περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας προς όφελος των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο η κ. Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της σε κοινή ανάληψη χρέους. "Δεν υπάρχουν ούτε εύκολες λύσεις στην κρίση χρέους" είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Το Βερολίνο ζητεί κατ' αρχήν να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Xαρακτήρισε επίσης αντιπαραγωγική την ανάληψη χρέους μέσω ευρωομολόγων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το άρθρο του προέδρου της Bundesbank Γένς Βάιντμαν, ο οποίος στο σημερινά φύλο της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, προειδοποιεί για μια βιαστική εισαγωγή του λεγόμενου ευρωομολόγου. Όπως αναφέρει, το ευρωομόλογο είναι το τελευταίο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο του και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η νομισματική ένωση.

«Αν κάποιος προσπαθήσει να το εκμαιεύσει, υπονομεύει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη στο μέλλον του κοινού νομίσματος» δηλώνει.

Στο μεταξύ, κρίσιμη συνάντηση έχουν την Τετάρτη το απόγευμα στο Παρίσι η γερμανίδα καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Τα αιτήματα στήριξης που υπέβαλαν τη Δευτέρα Ισπανία και Κύπρος θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε τηλεδιάσκεψη που θα έχουν,  όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Πηγή: Επιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης