Ραχόι: Επίθεση κατά κεντρικών τραπεζών για τη στασιμότητα της ΕΚΤ

Επίθεση εναντίον των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που αντίκεινται στην αγορά χρέους των περιφερειακών κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξαπέλυσε σήμερα, 13 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

«Αυτή είναι μία μάχη που πρέπει να δώσουμε στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχόι, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στο ισπανικό κοινοβούλιο. «Εγώ τη δίνω», συμπλήρωσε.

Συνάμα, ο ισπανός πρωθυπουργός δημοσιοποίησε μία επιστολή που απέστειλε στις 6 Ιουνίου προς κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπέι, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην επίμαχη επιστολή, ο κ. Ραχόι καταδικάζει τις πολιτικές που «στραγγαλίζουν» την ανάπτυξη, προειδοποιεί πως οι ισπανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά «χρειάζονται πρόσβαση σε ρευστότητα» και εξηγεί ότι αυτό «είναι αδύνατο εάν παραμείνουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους των κρατών».

Η επίθεση του κ. Ραχόι πιθανότατα έχει ως κύριο στόχο τη βαρυσήμαντη γερμανική Bundesbank και το πρόεδρό της, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της λήψης περαιτέρω μέτρων από την ΕΚΤ, σχολιάζοντας μάλιστα ότι η προσωρινή αύξηση της απόδοσης των ισπανικών ομολόγων δεν είναι απαραίτητα κακό γεγονός, καθώς θα κινητοποιήσει τη Μαδρίτη να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε κάνει το χρέος μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bundesbank, την Δευτέρα, 11 Ιουνίου. «Τώρα εναπόκειται στους πολιτικούς αρχηγούς να πετύχουν στη δημοσιονομική και δομική πλευρά», κατέληξε, αποσαφηνίζοντας πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αγοράσει άλλα κρατικά ομόλογα.

Η ΕΚΤ είναι νομικά ανεξάρτητη και καθορίζει αυτόνομα την πολιτική της.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι το 14ο διαδοχικό επταήμερο κατά το οποίο η ΕΚΤ δεν έχει χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που διαθέτει. Μεταξύ του 2010 και του 2011 η Ευρωτράπεζα επένδυσε περίπου 212 δισεκατομμύρια ευρώ στο εν λόγω πρόγραμμα, προσπαθώντας πρωτίστως να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων μελών της νομισματικής ένωσης.

Παρά ταύτα, η ΕΚΤ απενεργοποίησε το επίμαχο πρόγραμμα στις αρχές του 2012, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα το ενεργοποιήσει εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Εν τω μεταξύ, την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο άμεσης έκδοσης ευρω-ομολόγων εξέφρασαν χθες, 12 Ιουνίου, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο φινλαδνός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν.

«[Η έκδοση ευρω-ομολόγων] είναι σαν να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο και βέβαια μας οδηγεί στο λάθος δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος