Ομπάμα: Προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα χειροτερέψει αν επιλέξουν να αφήσουν την ευρωζώνη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι Έλληνες θα αποφασίσουν για το μέλλον τους στο ευρώ, αλλά αν αποφασίζουν να φύγουν από την ευρωζώνη αναμένεται να υποστούν «περαιτέρω επιβάρυνση».

Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της Ευρώπης για να ξεπεραστεί η κρίση, καθώς όπως είπε οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης. Τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πάρουν σκληρές αποφάσεις για να κατευθύνουν την ευρωζώνη μακριά από την κρίση και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ευρώπη στην λήψη των σκληρών αποφάσεων που χρειάζονται για να ξεπεραστεί η κρίση.

Σημείωσε ακόμα, ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ολάντ και Μέρκελ.

Επισήμανε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δράσουν άμεσα για να στηρίξουν το τραπεζικό τους σύστημα με ανακεφαλαιοποίηση. Συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα και προσέθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να επιλυθούν και πρέπει να επικεντρωθούν στο να ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα, όπως έκαναν και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, η ύφεση στην Ευρώπη θα επηρεάσει το ρυθμό της ανάκαμψης των ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον «προσέχει» να μην «επιπλήξει» την Ευρώπη ή να πει στους ευρωπαίους ηγέτες τι να κάνουν.

Τέλος, απυήθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει μέτρα για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου, Γιώργος Φελλίδης