Κλείσιμο

Επείγουσα θέσπιση μηχανισμού εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων ζητά ο Τσ. Νταλάρα

Δραματική προειδοποίηση ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, απηύθυνε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και κάλεσε την ΕΕ να θεσπίσει επειγόντως έναν μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore ο Νταλάρα τονίζει: «Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο επικεφαλής του IIF θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας πως ο στόχος θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα.

Βάιντμαν: Τέλος τα χρήματα στην Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Εξάλλου, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν έστειλε στην Αθήνα αυστηρό μήνυμα πως αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα σταματήσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε επίσης κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, λέγοντας ότι η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει τον «εκνευρίζει» ελαφρώς. Η ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε.

Economist: Ομοσπονδία η λιγότερο κακή λύση από τη διάλυση

Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμα προοπτικές ανάκαμψης για την Ελλάδα, αλλά βραχυπρόθεσμα το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο, καθώς τράπεζες και επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν, εκτιμά ο Economist.

Σημειώνει ότι μια περιορισμένη ομοσπονδία είναι η λιγότερο κακή λύση από τη διάλυση της ευρωζώνης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι θα χρειαζόταν ένα ακόμα πακέτο διάσωσης πριν ενταχθεί σε αυτό το μηχανισμό.

Πηγή: skai.gr