Είσαι νέος και άνεργος; Κάνε υπομονή έως το 2016!

Στο υψηλότερο επίπεδο παραμένει το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας των νέων για το 2012 χωρίς καμία προοπτική μείωσής του, τουλάχιστον πριν από το 2016, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΙLO).

Στην πρόβλεψη του για το 2012 και 2013 ο ILO αναθεωρεί προς τα πάνω τους παγκόσμιους δείκτες ανεργίας κατά 6,1% φέτος και 6,2% τον επόμενο χρόνο.

Εκτιμά πως οι άνεργοι νέοι φέτος σε όλο τον κόσμο θα φτάσουν περίπου τα 75 εκατομμύρια.

Ο λόγος που ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας υποβάθμισε τις παγκόσμιες προοπτικές απασχόλησης για την άνοιξη του 2012, είναι συνεχής επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, ξεκινώντας από τη σοβαρή επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη χωρών με προηγμένες οικονομίες στο τρίτο τετράμηνο του 2011. 

Η πολιτική της λιτότητας έχει παγιδεύσει την παγκόσμια οικονομία και την αγορά εργασίας, ανέφερε στο δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Πέτρο Κιρκιλή, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών της ILO Ρέιμοντ Τόρες.

“Πρέπει να υπάρξει δανειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων και μια ευρωπαική πολιτική για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση” επισήμανε ο κ. Τόρες.

Σύμφωνα με τον κ. Τόρες, η παγκόσμια ανεργία θα αυξηθεί φέτος κατά 6 εκατομμύρια ενώ το 2013 θα έχουμε άλλα 5 εκατομμύρια νέους ανέργους. Την ίδια ώρα, κάποιοι άνθρωποι παραμένουν άνεργοι για πολύ καιρό.

Οι πολιτικές απασχόλησης πρέπει να στοχεύουν και στους νέους ανθρώπους, όπου εντοπίζονται υψηλά ποσοστά ανεργίας, πρόσθεσε.

“Μπορεί να αντιμετωπιστεί με προγράμματα διαρκούς επιμόρφωσης και εύρεσης απασχόλησης, όπως στην Σουηδία“ υποστήριξε ο κ. Τόρες, ενώ τόνισε την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στην βιομηχανία.

“Οι μειώσεις μισθών δεν θα βοηθήσουν την οικονομία σας να γίνει πιο ανταγωνιστική” κατέληξε ο κ. Τόρες

Αναλυτικά την έκθεση του ILO ΕΔΩ.

Ένα ρεπορτάζ του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα.

Πηγή: Επιμέλεια: Αναστασία Γαβρίλη