Ρεν: Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κρίση, υπάρχει κρίση χρέους

Κατηγορηματικά αντίθετος σε επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές για την ανάταξη των οικονομιών των κρατών μελών της περιφέρειας εμφανίστηκε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν σε ομιλία του σε συνέδριο στο Ταλίν.

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κρίση, υπάρχει κρίση χρέους» διαμήνυσε ο κοινοτικός επίτροπος. «Η δημιουργία περισσότερου χρέους κάθε άλλο παρά διασφαλίζει την έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο «δεν μπορούμε να επιλύσουμε την κρίση με την συσσώρευση νέου χρέους πάνω στο παλιό που βλάπτει ήδη τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης μας».
Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη αυξήθηκε, κατά μέσο όρο, από 60% σε 90% του ΑΕΠ.

Ο Όλι Ρεν εμφανίστηκε πάντως ικανοποιημένος για το πακέτο διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας που αποφάσισε την Παρασκευή η Μαδρίτη. Μεταξύ άλλων, η ισπανική κυβέρνηση απαιτεί από τις τράπεζες κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ, για την κάλυψη ζημιών από τα επισφαλή δάνεια στον κλάδο των ακινήτων, και τον διαχωρισμό των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού από τους ισολογισμούς τους.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ πειστικό σχέδιο δράσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ισπανία θα έχει έναν ανθεκτικό και βιώσιμο τραπεζικό τομέα, κάτι που συνιστά απαραίτητη, αλλά όχι επαρκή, προϋπόθεση για την επιστροφή στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ο φινλανδός.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας