Άσμουσεν: Η ΕΚΤ δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το ελληνικό πρόγραμμα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του Γεργκ Άσμουσεν, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο κ. Άσμουσεν αποσαφήνισε πως εάν η Αθήνα επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να κατανοήσει ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεών της αποτελεί μονόδρομο.

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές στο συμφωνημένο πρόγραμμα διάσωσης, εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που δημοσιεύεται σήμερα, 8 Μαΐου, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Στη συνέχεια, ο κ. Άσμουσεν έστεψε το βλέμμα του στη Γαλλία, όπου ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ότι προτίθεται να τροποποιήσει το αυστηρό δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Περιμένω από τη Γαλλία να εφαρμόσει το δημοσιονομικό σύμφωνο χωρίς αλλαγές», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν. «Επίσης, υποθέτω ότι η δέσμευση της νέας κυβέρνησης παραμένει να επαναφέρει το κρατικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%», συνέχισε.

«Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους, ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο, έστω συμπληρωμένο με ένα στοιχείο ανάπτυξης, δεν είναι αποδυναμωμένο σε ουσία», συμπλήρωσε ο κ. Άσμουσεν.

Το επίμαχο σύμφωνο υπογράφηκε από 25 εκ των 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου. Το σύμφωνο ουσιαστικά αποκρυσταλλώνει τις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας και πειθαρχίας που πρόκρινε ο τότε γαλλογερμανικός άξονας, υπό την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρώην γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος