Επίθεση Ερντογάν στην S&P για υποβάθμιση των προοπτικών της Τουρκίας

Σε υψηλούς τόνους και με εξαιρετικά επικριτική διάθεση εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη δυσαρέσκειά του για την υποβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση της S&P ως «πολύ αξιοπερίεργη», δεν δίστασε να μιλήσει για μεροληπτική μεταχείριση εις βάρος της Τουρκίας και υπέρ της Ελλάδας, που πριν από λίγες ημέρες ο οίκος είχε βγάλει από το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν μίλησε για «ιδεολογική προσέγγιση», τονίζοντας ότι «δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε κανέναν, δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε τον Ταγίπ Ερντογάν». Απείλησε μάλιστα την εταιρεία, δηλώνοντας «αν είναι απαραίτητο, δεν σας αναγνωρίζω». Και όλα αυτά, με αφορμή την απόφαση του οίκου να μειώσει σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, που κατά τα λοιπά παραμένει στο ΒΒ.

Η λεκτική επίθεση του κ. Ερντογάν συνοδεύτηκε από την αυστηρή στάση που τήρησε και ο υπ. Οικονομικών, Μεχμέτ Σίμσεκ, ο οποίος μίλησε για «πολύ σοβαρά λάθη» στην έκθεση της S&P. «Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να κάνουν σωστές αναλύσεις» δήλωσε ο κ. Σίμσεκ, που χαρακτήρισε τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται παρωχημένα. Κατηγόρησε, επίσης, την S&P ότι διακατέχεται από μια «εμμονή» για την Τουρκία.

Στην έκθεσή της για τη χώρα, η S&P αναφέρει ότι «η αποκατάσταση των ισορροπιών στην οικονομία δυσχεραίνεται από την αποδυνάμωση της εξωτερικής ζήτησης και την επιδείνωση των όρων του εμπορίου, αυξάνοντας τους κινδύνους που διατρέχει η φερεγγυότητα της Τουρκίας, εάν λάβουμε υπόψη το υψηλό εξωτερικό χρέος και την εξάρτηση του προϋπολογισμού από έμμεσους φόρους».

Την Τετάρτη, ο οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα από την κατηγορία SD στην CCC ύστερα από την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), με απώλειες για τους επενδυτές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους παγκοσμίως.
Πηγή: skai.gr