Ολάντ: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως Fed

Tην αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ όπως της υπαγορεύεται από τις σημερινές ευρωπαϊκές συνθήκες και την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (γνωστός και ως «φόρος Τόμπιν») ευαγγελίζεται ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία δήλωσε θα επιδιώξει τη θεσμική αλλαγή της ΕΚΤ ώστε να αποκτήσει διευρυμένη εντολή για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης (στα πρότυπα της Fed) και όχι αποκλειστικά για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων όπως σήμερα.

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα εξετάσει «λεπτομερώς» την δημοσιονομική Συνθήκη της ΕΕ ώστε να περιλαμβάνει έναν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, με στόχο τα έσοδα να διατεθούν στη χρηματοδότηση της ενέργειας, της εκπαίδευσης και της αστικής ανάπτυξης.

Ο Ολάντ έχει κάνει κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας την επαναδιαπραγμάτευση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου που υπογράφηκε από τους 25 Ευρωπαίους ηγέτες.

Το Βερολίνο αντιδρά σθεναρά στην αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, ενώ το Λονδίνο στην επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Πηγή: skai.gr