ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Οξυγόνο 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ανάσα ύψους 20-25 δισ. ευρώ δίνει στο τραπεζικό σύστημα η ανατιμολόγηση από την ΕΚΤ των εγγυήσεων που έχουν προσφέρει οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι -υπό προϋποθέσεις- περίπου το 20% της ρευστότητας που απελευθερώθηκε, δηλαδή περί τα 4 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να διοχετευθεί στην αγορά.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο

 
Ανάσα ύψους 20-25 δισ. ευρώ δίνει στο τραπεζικό σύστημα η ανατιμολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των εγγυήσεων που έχουν προσφέρει οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας. Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του PSI και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας.

Πρόκειται για άλλη μία θετική εξέλιξη μετά μια μακρά περίοδο βαρυχειμωνιάς, με τη χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την άτακτη χρεοκοπία και την καταστροφή. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση του PSI και την απομάκρυνση της πιθανότητας χρεοκοπίας της χώρας, η ΕΚΤ προχώρησε στην ανατιμολόγηση των στοιχείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες για την άντληση ρευστότητας. Έτσι, από τον πυλώνα των κρατικών εγγυήσεων ύψους 90 δισ. ευρώ, η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης απελευθερώνει για το τραπεζικό σύστημα ρευστότητα περί τα 18 με 20 δισ. ευρώ. Επιπλέον ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ απελευθερώνεται από την ανατιμολόγηση των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου τα οποία επίσης έχουν διατεθεί ως εγγυήσεις.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, και -υπό προϋποθέσεις- περίπου το 20% της ρευστότητας που απελευθερώθηκε, δηλαδή περί τα 4 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να διοχετευθεί στην αγορά τονώνοντας σημαντικά τη ρευστότητα. Περισσότερο επιφυλακτική εμφανίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Κύκλοι της ΤτΕ κάνουν λόγο για τεχνικής υφής μεταβολή η οποία δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στη ρευστότητα, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης των εγχώριων τραπεζών από το ευρωσύστημα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2011 οι εγχώριες τράπεζες είχαν αντλήσει από την ΕΚΤ (και το ELA) περί τα 120 δισ. ευρώ ρευστότητα που διασφάλισε τη σταθερότητα του συστήματος παρά τις εξαιρετικά αντίξοες οικονομικά συνθήκες.

Το βέβαιο είναι ότι μετά την επιτυχία του PSI και την ενεργοποίηση του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας, μπαίνουν οι βάσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας και τη σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών στην οικονομία. Ηδη, όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι εκροές καταθέσεων και η κατάσταση σταθεροποιείται. Υπογραμμίζουν ότι ιδιαίτερα σημαντικό για το τραπεζικό σύστημα είναι να επιστρέψει μέρος της ρευστότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το ένα τρίτο της ρευστότητας που βγήκε εκτός συστήματος την τελευταία διετία, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια ύψους 20 με 25 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε θυρίδες και σεντούκια. Αν η ρευστότητα αυτή σταδιακά επιστρέψει, θα δώσει μεγάλη ανάσα στις τράπεζες και ευρύτερα στην οικονομία.

Βελτίωση των συνθηκών θα προκαλέσει η δέσμευση του Δημοσίου, βάσει του Μνημονίου, να περιορίσει τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία σήμερα απορροφούν ρευστότητα ύψους 15 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι στα τρία επόμενα τρίμηνα του 2012, το Δημόσιο θα αποπληρώσει 6 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων του (2 δισ. ευρώ κάθε μήνα). Επιπλέον, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα καταβάλει επιπλέον 3,1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή εντόκων, με στόχο στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2013 να έχουν περιοριστεί στα 5,9 δισ. ευρώ.

Πρόσθετη ανάσα θα δώσει η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς προμηθευτές. Η αρχική ιδέα για την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί και εξετάζεται η τμηματική αποπληρωμή τους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η καταβολή των οφειλών θα γίνει σε 6 τριμηνιαίες δόσεις. Στο τέλος Ιανουαρίου 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 5,8 δισ. ευρώ, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και για άλλες «κρυφές» οφειλές διαφόρων φορέων του Δημοσίου και στο Μνημόνιο έχουν προϋπολογιστεί 7,2 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Σε κάθε περίπτωση, στο τρίτο τρίμηνο του 2012 θα αποπληρωθούν οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ενώ 2,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. Επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο) θα αποπληρωθούν το 2013.


 
Γεγονός οι 2 πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων από ηλεκτρονική πλατφόρμα
Οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας...
23.08.2019, 20:44
Moodys για Ελλάδα: Αδυναμίες σε κράτος δικαίου, αντιμετώπιση της διαφθοράς
Όπως διευκρινίζει ο οίκος, η ανακοίνωσή του δεν αποτελεί κάποια δράση πιστοληπτικής αξιολόγησης και δεν...
23.08.2019, 13:17
Νέα διαγωνισμό για αγορά αστικών λεωφορείων σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το υπουργείο Υποδομών προσανατολίζεται στην αγορά 1.000 οχημάτων, αλλά προϋπόθεση αποτελεί η εξασφάλιση...
23.08.2019, 12:29
Ειδικό ταμείο 100 δισεκ. για να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα μελετά η ΕΕ
Στόχος η χρηματοδότηση ευρωπαϊκών εταιρειών σε κλάδους στρατηγικής σημασίας ώστε να αντιμετωπίσουν την...
23.08.2019, 12:20
Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική, πολύ χειρότερη όσων ξέραμε
"Η κατάσταση είναι δραματική (...) Θα δούμε τι θα γίνει με τα τιμολόγια τις επόμενες ημέρες, γιατί πρέπει να...
22.08.2019, 12:31
Αύξηση εσόδων με λιγότερους τουρίστες
Μολονότι ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε ελαφρά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η κατά κεφαλήν δαπάνη των...
22.08.2019, 11:42
Δυνατότητα να βγουν στην σύνταξη έχουν φέτος 30.000 γονείς
Πρόκειται για ασφαλισμένους που εμπίπτουν σε 10 κατηγορίες σε Ταμεία του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών και πρώην...
22.08.2019, 09:31
Μηταράκης: Στόχος μας η μείωση των εισφορών εργοδοτών - εργαζομένων
«Δεν υπάρχει θέμα (μη χορήγησης) συντάξεων για την επόμενη γενιά» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας
22.08.2019, 09:07
Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση για πτήσεις τις ημέρες των εκλογών
Περισσότεροι από 1.300 επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση για καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης τους τις ημέρες...
21.08.2019, 16:16
Οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων, συντάξεων και παροχών του ΟΠΕΚΑ
Μία σειρά από επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός...
21.08.2019, 13:59

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 65  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.