Απώλειες δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία από την εισφοροδιαφυγή

Επίπεδα ρεκόρ αγγίζουν πλέον οι οφειλές εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και φορείς έχουν κηρύξει στάση πληρωμών, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Την ίδια ώρα τα ταμεία εξακολουθούν να αιμορραγούν από την καταβολή εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων και επιδομάτων μαϊμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, 802.000 φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις και φορείς οφείλουν συνολικά στα ασφαλιστικά ταμεία 11 δισ. €, από τα οποία -σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου- απαιτητά είναι τα 2/3 δηλαδή τα 7 δισ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόλις το 55% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ καταβάλλουν εισφορές και μόνο το 62% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ ανταποκρίνεται στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

Η λεηλασία των ταμείων πάντως εξελισσόταν για δεκαετίες καθώς οι έλεγχοι του Υπουργείου Εργασίας αποκάλυψαν ακόμη και περίπτωση γυναίκας που εισέπραττε την σύνταξη του νεκρού συζύγου της για 32 χρόνια.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

- Συντάξεις- επιδόματα "μαϊμού": 1 δισ./έτος
- 40.000 συντάξεις σε νεκρούς ή ασφαλισμένους φαντάσματα (200 εκατ. €)
- 30.000 κοινωνικά επιδόματα - "μαϊμού"
- Απαιτητά 2,5 δισ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν κάθε χρόνο 1 δισ. από την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων μαϊμού. Μετά από ελέγχους εντοπίστηκαν πάνω από 40.000 περιπτώσεις συντάξεων που καταβάλλονταν σε νεκρούς ή σε συνταξιούχους «φαντάσματα», ενώ μετά τον επανέλεγχο των δικαιούχων των κοινωνικών επιδομάτων παράγοντες του Υπουργείου εκτιμούν ότι θα διακοπεί η καταβολή σε περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις. Μετά την διακοπή συντάξεων και επιδομάτων το Υπουργείο Εργασίας θα αναζητήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Απώλειες μετρούν τα ασφαλιστικά ταμεία και από την καθυστέρηση στην καταβολή μισθών Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, 270.000 επιχειρήσεις καθυστερούν πάνω από 3 μήνες την καταβολή μισθών σε περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους. Από αυτές τις επιχειρήσεις το 25% είναι επιχειρήσεις εστίασης και το 24,7% επιχειρήσεις λιανεμπορίου.

Σε πλήρες ταμειακό αδιέξοδο βρίσκεται και το ΤΠΔΥ με το έλλειμμα να φτάνει τα 2,2 δις ενώ σε εκκρεμότητα είναι πάνω από 50.000 αιτήσεις εφάπαξ. Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία απόδοσης στο Υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο συμψηφισμού των εφάπαξ με οφειλές προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέτρο που αφορά 8.000- 10.000 συνταξιούχους, ή τη χορήγηση προκαταβολής της τάξης του 40% ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται μέσα σε 2 χρόνια. Στο τραπέζι των συζητήσεων με την ΑΔΕΔΥ βρίσκεται και η θέσπιση εισφοράς στους εν ενεργεία συνταξιούχους.

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η απογραφή των δικαιούχων επιδομάτων και μέσα στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας.
Πηγή: Ράνια Τζίμα