Προϋπολογισμός: Ενίσχυση εσόδων, αλλά και αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και πλεόνασμα ύψους 2 δισ. δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το μήνα Ιανουάριο.

Η ενίσχυση στα έσοδα οφείλεται στις αυξημένες εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.

Ωστόσο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ σε ένα μήνα, καθώς οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων έφτασαν στα 2,8 δισεκατομμύρια και των νοσοκομείων στα 1,4 δισ. ευρώ .

Την ίδια ώρα, περικοπές δαπανών ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 - 2014 θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Περιλαμβάνονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέες μειώσεις συντάξεων, περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και δαπανών άμυνας και υγείας.

Στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη περιορισμού της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σε ότι αφορά τα έσοδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει περικοπές στις φοροαπαλλαγές με πλήρη κατάργηση των ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στην χώρα, απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και μεγάλες αλλαγές στην φορολογία ακινήτων και ΦΠΑ, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Για το νέο φορολογικό σύστημα που προετοιμάζει η κυβέρνηση, η Ε.Ε ζητά περισσότερους φορολογικούς ελέγχους με στόχο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης