Ολοκληρώθηκε το PSI - Στο 95% η συμμετοχή συμπεριλαμβανομένων των CACs

Επιτυχής για την Ελλάδα φαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη απομείωση χρέους στην παγκόσμια ιστορία, καθώς η πλειονότητα των ιδιωτών ομολογιούχων σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Το βιβλίο των προσφορών για συμμετοχή στο PSI, έκλεισε στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε ποσοστό άνω του 95% περιλαμβανομένης και της ενεργοποίησης των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) από το ελληνικό δημόσιο για το ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο.

Με βάση το παραπάνω ποσοστό, η Ελλάδα μπορεί να διαγράψει από το χρέος της ποσό 104,6 έως 107 δισ. ευρώ, εφόσον εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Ευρωζώνης για την ενεργοποίηση των CACs.

Η διαφαινόμενη επιτυχία του PSI ανοίγει το δρόμο και για την έγκριση του νέου δανειακού πακέτου ύψους 130 δισ. ευρώ, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από το ΔΝΤ, του οποίου η συνεισφορά στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εκτιμάται στα 8 έω 11 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις η συνεδρίαση του για τη νέα δανειακή σύμβαση ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου.

Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων που έχουν ομόλογα, θα υποστούν «κούρεμα» υποχρεωτικά στην περίπτωση των CACs. Ωστόσο προβλέπεται να εξαιρεθούν κάποιες κατηγορίες, οι οποίες θα αποζημιωθούν με την ολοκλήρωση του PSI. Οι όροι της αποζημίωσης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι για το θέμα.

Σημαντικά ήταν τα κέρδη στη Wall Street, τα κυριότερα ευρωπαϊκά και το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω αισιόδοξων μηνυμάτων για μεγάλη ανταπόκριση ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής ακολουθεί:

  • Στις 8 το πρωί η επίσημη ανακοίνωση του ποσοστού συμμετοχής.
  • Στις 3 το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
  • Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη στις 17:30 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο
  • Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου ανταλλαγή των παλαιών με τα νέα ομόλογα
  • Στις 15 Μαρτίου συνεδριάζει το ΔΝΤ για να αποφασίσει το μέγεθος της συμμετοχής του στο νέο δάνειο της Ελλάδας
  • Στις 27 - 29 Μαρτίου συνεδριάζουν οι ομολογιούχοι με τίτλους βρετανικού δικαίου για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο PSI
  • 11 Απριλίου αναμένεται να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων
Ως σημαντικό στοιχείο του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος την επιθυμητή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη της μέγιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προγράμματος, καθώς ένα περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας και κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε δε μυωπική και παράλογη, τη στάση των πέντε ασφαλιστικών ταμείων που είπαν όχι στο κούρεμα. Μεταξύ αυτών των ταμείων τα 3 μεγαλύτερα είναι των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Δημοσιογράφων. Αναλυτικά η δήλωση Λ. Παπαδήμου ΕΔΩ.

«Το πρόγραμμα πηγαίνει καλά, χωρίς εκπλήξεις» φέρεται να δήλωσε στο υπουργικό ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος καυτηρίασε την απόφαση των πέντε ασφαλιστικών ταμείων να μην συμμετάσχουν στο κούρεμα κάνοντας λόγο για μικροπολιτική απόφαση.

Λάθος χαρακτήρισε την άρνηση κάποιων ασφαλιστικών ταμείων να ενταχθούν στο πρόγραμμα και ο Γιώργος Κουτρουμάνης καθώς, όπως είπε, έτσι δεν διασφαλίζουν την περιούσια τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο το απόγευμα για να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το PSI.

Δηλώσεις για το PSI

Από την πλευρά του o επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς γιατί η ευρωτράπεζα δεν συμμετείχε τόνισε ότι αγόραζε ομόλογα με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της μέσα το επόμενο έτος», εκτίμησε ο σύμβουλος της Άνκελα Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε ότι το χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά το PSI και γι αυτό το λόγο οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται το κούρεμα των οφειλόμενων προς τους επίσημους ομολογιούχους.

Δείτε ΕΔΩ ποιοι δήλωσαν συμμετοχή στο PSI
Πηγή: skai.gr