ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Πάνω από 90% η συμμετοχή στο PSI

Άνω του 90% φαίνεται πως είναι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, που η προθεσμία του λήγει σε λίγο. "Το πρόγραμμα πηγαίνει καλά, χωρίς εκπλήξεις" φέρεται να δήλωσε στο υπουργικό ο Ευάγγελος Βενιζέλoς. 

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο

 
Yπερβαίνει το 90%, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανταπόκριση των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), που η προθεσμία του λήγει σε λίγο.

Σύμφωνα με τους FT, Έλληνας υπουργός φέρεται να δήλωσε νωρίτερα πως «τα νέα θα είναι καλά απόψε», προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή αναμένεται να είναι κοντά στο 80%».

Σημαντικά κέρδη στα κυριότερα ευρωπαϊκά και το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω αισιόδοξων μηνυμάτων για μεγάλη ανταπόκριση ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, που η προθεσμία του λήγει απόψε.

Ως σημαντικό στοιχείο του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος την επιθυμητή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη της μέγιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προγράμματος, καθώς ένα περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας και κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε δε μυωπική και παράλογη, τη στάση των πέντε ασφαλιστικών ταμείων που είπαν όχι στο κούρεμα. Μεταξύ αυτών των ταμείων τα 3 μεγαλύτερα είναι των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Δημοσιογράφων. Αναλυτικά η δήλωση Λ. Παπαδήμου ΕΔΩ.

«Το πρόγραμμα πηγαίνει καλά, χωρίς εκπλήξεις» φέρεται να δήλωσε στο υπουργικό ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος καυτηρίασε την απόφαση των πέντε ασφαλιστικών ταμείων να μην συμμετάσχουν στο κούρεμα κάνοντας λόγο για μικροπολιτική απόφαση.

Λάθος χαρακτήρισε την άρνηση κάποιων ασφαλιστικών ταμείων να ενταχθούν στο πρόγραμμα και ο Γιώργος Κουτρουμάνης καθώς, όπως είπε, έτσι δεν διασφαλίζουν την περιούσια τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο το απόγευμα για να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το PSI.

Θετικά τα μηνύματα από το εξωτερικό

Από την πλευρά του o επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει την έκβαση του ελληνικού Psi, ενώ ερωτηθείς γιατί η ευρωτράπεζα δεν συμμετείχε τόνισε ότι αγόραζε ομόλογα με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Την αισιοδοξία του για υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI εξέφρασε ο Τσαρλς Νταλάρα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, IIF, ωστόσο επισήμανε ότι δύσκολα θα προσεγγίσει το 90%.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της μέσα το επόμενο έτος», εκτίμησε ο σύμβουλος της Άνκελα Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε ότι το χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά το PSI και γι αυτό το λόγο οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται το κούρεμα των οφειλόμενων προς τους επίσημους ομολογιούχους.

Στο μεταξύ, στα 18 δισ. ευρώ εκτιμάται η συνεισφορά του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις η συνεδρίαση του ταμείου για τη νέα δανειακή σύμβαση ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα, επικρατεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα εντείνονται και οι πιέσεις προς τους ομολογιούχους για μαζική συμμετοχή.

Δείτε ΕΔΩ ποιοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI.

 
Πτώχευση για βρετανικό χαλυβουργικό κολοσσό
Τα οικονομικά προβλήματα τη χαλυβουργικής εταιρείας αποδίδονται στη μείωση παραγγελιών από Ευρωπαίους...
22.05.2019, 14:57
Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία
Ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α., για την υπαγωγή στη ρύθμιση...
22.05.2019, 06:55
Μεγάλο ενδιαφέρον για υπαγωγή σε 120 δόσεις μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας
Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην...
21.05.2019, 19:31
Οι κίτρινες κάρτες ΟΟΣΑ στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα
Οι εξαγγελίες Τσίπρα θα μειώσουν τα έσοδα και θα αυξήσουν τις δαπάνες, σημειώνει ο Οργανισμός, προσθέτοντας...
21.05.2019, 13:45
ΤτΕ: Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο
Επιπροσθέτως, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν σύμφωνα με την ΤτΕ
21.05.2019, 11:50
Άνοιξε η εφαρμογή για την ρύθμιση των 120 δόσεων: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα του taxisnet προκειμένου να δεχθεί τις αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση...
21.05.2019, 07:45
Καμπανάκι από Fitch στον προεκλογικό μποναμά Τσίπρα
Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης, σημειώνει ότι οι παροχές ενισχύουν την...
20.05.2019, 19:37
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Καμπανάκι» για το πλεόνασμα του 2019
Μείωση της τάξης των 79 εκατ. ευρώ κατέγραφε το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα...
20.05.2019, 15:43
ΕΕΚE: Αυτός είναι ο δανειολήπτης που «γονάτισε» η κρίση
Αποκαλυπτική μελέτη για τη διαχείριση της υπερχρέωσης Φυσικών Προσώπων πραγματοποίησε η Ένωση Εργαζομένων...
20.05.2019, 11:38
Τσακαλώτος: Αυστηρή η αντίδραση του Κλάους Ρέγκλινγκ για το πακέτο παροχών
Ο κ Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι το πακέτο παροχών αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα, εκτός μνημονίου πια...
20.05.2019, 10:19

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 68  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.