Επισκόπηση γερμανικού Τύπου με κύριο θέμα το PSI

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους εξελίσσεται σε παρτίδα αγωνίας», γράφει στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα Die Welt. «Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών πληθαίνουν οι αμφιβολίες για το αν θα συμμετάσχει τελικά επαρκής αριθμός τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών. Ο επικεφαλής της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW Ούλριχ Σρέντερ προειδοποίησε μάλιστα για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας επικαλούμενος τις αυξανόμενες ενδείξεις στις αγορές για πολύ λιγότερες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος συμμετοχής στο κούρεμα από ό, τι αναμενόταν».

«Η Ελλάδα αγωνιά για το χρυσό κούρεμα», παρατηρεί το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Μέχρι στιγμής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου το 40% των ιδιωτών πιστωτών, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF). Αν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας η πλειονότητα των επενδυτών δεν δώσει πράσινο φως, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το σχέδιο Β΄, που προβλέπει την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης CAC, με άλλα λόγια την υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών στο κούρεμα. Το εναλλακτικό σχέδιο εμπεριέχει ωστόσο κινδύνους. Οι οίκοι αξιολόγησης θα το χαρακτηρίσουν πιστωτικό γεγονός, που συνεπάγεται με μοιραίο χτύπημα για τα ελληνικά ομόλογα. Έτσι απομακρύνεται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής αυτοχρηματοδότησης της Ελλάδας».

Ανάπτυξη από τα τέλη 2013

Εξαναγκασμός σε εθελοντικό κούρεμα», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ενώ σε άρθρο της με τίτλο «Θολές προοπτικές για την Αθήνα» επισημαίνει: «Ακόμα και το ΔΝΤ πιστεύει ότι το ποσοστό του ελληνικού χρέους θα μειωθεί αισθητά από το 2014 και μετά. Το πόσο ακριβώς, θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι σήμερα οι προγνώσεις απεδείχθησαν υπερβολικά αισιόδοξες. Τώρα ΕΕ και ΔΝΤ τοποθετούν στα τέλη του 2013 την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Ακόμα όμως και αν το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 1% λιγότερο από ότι έχει προβλεφθεί, το ελληνικό χρέος θα φθάσει σύμφωνα με το ΔΝΤ όχι το 120, αλλά το 143%. Το σχέδιο της ΕΕ θα έχει συνεπώς αποτύχει».

Μίνι ανασχηματισμός πριν τις πρόωρες εκλογές

Η Suddeutsche Zeitung σχολιάζει το μίνι ανασχηματισμό στην Αθήνα: «Ο 56χρονος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει καλή φήμη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών συνελήφθησαν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Τώρα ο υπουργός αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει τους νέους τρομοκράτες. Στις 25 Φεβρουαρίου ανακαλύφθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο μετρό, ο οποίος ευτυχώς δεν εξερράγη. Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα επιθέσεις σε τράπεζες, δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες. Ποτέ όμως σε μέσα συγκοινωνίας».

«Αλλαγή στην ελληνική κυβέρνηση», επιγράφεται ανταπόκριση από την Αθήνα της ελβετικής Neue Zurcher Zeitung: Αφορμή για τον ανασχηματισμό ήταν η παραίτηση του πρώην υπουργού Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ:

«Η Άννα Διαμαντοπούλου μετακινείται στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνισμού και Ναυτιλίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας.

Πολύς χρόνος για μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία δεν υπάρχει λόγω της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Η τελική ημερομηνία θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθεί το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται η ανταλλαγή των ομολόγων στις 12 Μαρτίου και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δις ευρώ με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς δανειστές στις 19 Μαρτίου».

Πηγή: Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος - Υπεύθυνος Σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής