Ζαν Λεμιέρ: Το PSI πρέπει να παραμείνει εθελοντικό

«H έκβαση του ελληνικού προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων είναι προς το συμφέρον όλων», αναφέρει σε συνέντευξη στη γαλλική Le Monde, ο σύμβουλος της τράπεζας BNP Paribas και αντιπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Ζαν Λεμιέρ.

Ωστόσο, τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να είμαστε βέβαιοι εξ'αρχής για την θετική κατάληξη μίας τέτοιας διαδικασίας. «Ο κάθε ιδιώτης, κάτοχος ελληνικού χρέους, θα πάρει την απόφασή του ανάλογα με τους όρους της ανταλλαγής», σημειώνει ακόμα ο κ. Λεμιέρ.

Ερωτηθείς για την τροπή που θα έπαιρνε η υπόθεση σε περίπτωση ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), ο κ. Λεμιέρ υπογράμμισε τη σημασία του εθελοντικού χαρακτήρα του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, τόσο για την Ελλάδα και την Ε.Ε., όσο και για τους ιδιώτες πιστωτές.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης επανέλαβε το στόχο του εθελοντικού χαρακτήρα του PSI. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διαδικασία από πολιτικής και οικονομικής άποψης, η οποία πρέπει να οδηγήσει σε μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ως αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων», υπογράμμισε ο σύμβουλος της BNP.

Σε περίπτωση μη εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο PSI, συνεχίζει στην ίδια συνέντευξη ο γάλλος οικονομολόγος, ενδεχομένως να χρειαστεί να επανεξεταστούν από την Ελλάδα και την Ε.Ε. κάποιοι από τους όρους του προγράμματος.

Για την περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο κ. Λεμιέρ προέβλεψε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, συγκρίσιμες με εκείνες της Αργεντινής, η οποία υπογραμμίζει πως δεν έχει ακόμα βγει στις αγορές. Παράλληλα, θα υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης με, εν τέλει, την πιθανή της διάλυση.

«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν εξαιρετικά χαοτικό, επικίνδυνο και κοινωνικά απαράδεκτο», προσθέτει ο Λεμιέρ, διερωτώμενος «πως θα ήταν δυνατόν η Ευρωζώνη, μία από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, να αφήσει να χρεοκοπήσει ένα από τα μέλη της, το οποίο αντιπροσωπεύει μονάχα ένα 2% του συνολικού ΑΕΠ».

Σε περίπτωση επίτευξης του PSI, o γάλλος σύμβουλος εκτιμά πως η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σύντομα σε πορεία ανάπτυξης.

Την αβεβαιότητα αναφορικά με την επίτευξη του ελληνικού PSI εξέφρασε από την πλευρά του στο πρακτορείο Reuters και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γιάχερ.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης