Μεγαλώνει η λίστα συμμετοχής στο «κούρεμα»

Ο γερμανικός κολοσσός Αντασφάλισης Munich Re, η δεύτερη σε μέγεθος γαλλική τράπεζα Societe Generale, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ιταλία Generali και η ιταλική τράπεζα UniCredit ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, μετέδωσε το Bloomberg.
 
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση των διοικήσεων των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τον κ. Βενιζέλο, ότι είτε αποφάσισαν ήδη, είτε θα εισηγηθούν σήμερα και αύριο Πέμπτη στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του Δημοσίου.

Η προθεσμία για την εθελοντική συμμετοχή στο PSI λήγει το βράδυ της Πέμπτης και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, η συμμετοχή θα ανέλθει στο 75%- 80% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που θα «κουρευτούν». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των «ρητρών συλλογικής δράσης» (CACs) και να καταστήσει υποχρεωτική τη συμμετοχή στο PSI του συνόλου των ομολογιούχων.

Οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στο «κούρεμα» είναι:

• Εθνική, ALPHA Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Με τίτλους συνολικής αξίας 18 με 19 δισ. ευρώ που διακρατά για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων θα συμμετάσχει σύμφωνα με το Reuters η Τράπεζα της Ελλάδας στο κούρεμα των ομολόγων.

Επίσης συμμετέχουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, στο οποίο περιλαμβάνονται η γαλλική τράπεζα Pnb Paribas, οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank, η ιταλική Inteza San Paolo, οι ασφαλιστικές Alliance, Axa Ασφαλιστική και CnP Assurancies και το επενδυτικό κεφάλαιο Greylock Capital Management.

Αισιοδοξία Σόιμπλε - Ρεν

Αισιόδοξος ότι θα στεφθεί με επιτυχία η ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόϊμπλε, μιλώντας στην Βαυαρική Τηλεόραση.

Ο κ. Σόιμπλε αναμένει έγκριση από τις πιστώτριες τράπεζες στην Ελλάδα δηλώνοντας χαρακτηριστικάQ "πρόβλεψη μου είναι ότι υπάρχει επαρκής πλειοψηφία πιστωτών που θα δεχθεί τη συγκεκριμένη προσφορά".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, διότι η διαδικασία παραμένει ενδιαφέρουσα για τον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο Ρεν σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Figaro.

Αντιθέτως, αναλυτές της βρετανικής Royal Bank of Scotland (RBS) δίνουν μία ζοφερή εικόνα της προοπτικής της οικονομίας. Το 23 σελίδων σημείωμα η RBS προβλέπει κατ’ αρχάς ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το PSI θα παραμείνουν υψηλές, απαιτώντας ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ήδη από το 2014 ώστε να καλυφθούν ανάγκες από το 2015 και μετά. Το μέγεθος αυτής της διάσωσης εκτιμάται ότι θα είναι παρόμοιο με του δεύτερου πακέτου και θα καλύπτει τη χώρα έως το 2020.

Πηγή: skai.gr