Νέοι Φάκελοι: Πώς φτάσαμε στο μνημόνιο μέρος 3ο

Το τρίτο μέρος της μεγάλης έρευνας του Αλέξη Παπαχελά για τις κρίσιμες αποφάσεις, τις άγνωστες συγκρούσεις και τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα των δανειστών, άνοιξαν οι Νέοι Φάκελοι της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο κέντρο της ιστορίας μιλούν και αποκαλύπτουν βήμα προς βήμα τις πράξεις, τις παραλείψεις και τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στο μνημόνιο.

Πώς πήγαμε από τα «δυο δύσκολα χρόνια» που ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ του 2009, στο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος την περίοδο 2008 – 2009 ήταν Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτει ότι το θέμα της οικονομίας ήτανε στο περιθώριο των συζητήσεων στο ΠΑΣΟΚ και ο τότε γνωστός σε όλους «πρωινός καφές» τον οποίο τον πλαισίωναν με την παρουσία τους μια σειρά από στελέχη, ασχολούνταν με θέματα τα οποία άπτονταν καθαρά των πολιτικών εξελίξεων. «Το θέμα της οικονομίας δεν δέσποζε σε καμία περίπτωση» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά για το αν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κατά την προεκλογική περίοδο αγωνία για τα θέματα της οικονομίας, του ελλέιμματος και του χρέους, ο αρχιτέκτονας της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, απάντησε «μάλλον όχι».

Από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη, η οποία ήταν πολιτική εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ σε θέματα Οικονομίας την προεκλογική περίοδο, σημείωσε ότι θεωρούσαν πως θα είχαν μία τετραετία να εφαρμόσουν το οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο δεν προέβλεπε μείωση μισθών και συντάξεων.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ 2008-2009, παραδέχτηκε ότι «η πολιτική με την οποία πήγαμε στις εκλογές ήταν μία πολιτική η οποία ήταν ένα βήμα πίσω από το πού βρισκόντουσαν τα πράγματα και από εκεί που θα έπρεπε να πάει η ελληνική οικονομία».

Στους Νέους Φακέλους μίλησε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος για τις συναντήσεις που είχε με τους κυρίους Καραμανλή και Παπανδρέου λίγο πριν τις εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2009.

Όπως είπε «οι αριθμοί της Τραπέζης Ελλάδος οι οποίοι αριθμοί δημοσιεύτηκαν και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου έδειχναν ότι μέχρι και τον Αύγουστο το έλλειμμα σαν ποσοστό του ΑΕΠ, το ταμειακό έλλειμμα του κράτους, ήταν στο 8.5%. Θα μπορούσε κανείς να αντιληφθεί ότι αν στους 8 μήνες έχουμε 8.5% σε μια απλή προβολή για 12 μήνες ο αριθμός αυτός θα ξεπερνούσε το 12%. Πράγμα το οποίο διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι έτσι ήταν».

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο «το οκτάμηνο το έλλειμμα το ταμειακό του κράτους ήταν 8.5% του ΑΕΠ. Αυτό το είχαμε δημοσιεύσει κιόλας την προεκλογική περίοδο, ήτανε σε γνώση των πάντων δηλαδή, το είχαν γράψει και οι εφημερίδες, επομένως στην βάση του οκταμήνου το 8.5%, το δωδεκάμηνο είχε την τάση - αν βεβαίως δεν λαμβάνονταν εν τω μεταξύ μέτρα - να σκαρφαλώσει προς το 12, 13 και παραπάνω τοις εκατό».

Μάλιστα, ο διοικητής της ΤτΕ, είπε ότι είχε πει την δημοσιονομική κατάσταση, όπως αυτή αποτυπώνονταν στους αριθμούς στους κυρίους Παπανδρέου, Κατσέλη και Παπακωνσταντίνου και εκτίμησε ότι τα μέτρα καθυστέρησαν πάρα πολύ να ληφθούν.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε ότι ορισμένες φορές στις συζητήσεις που εκείνος είχε επικρατούσαν μάλλον απλοϊκές ίσως και επικίνδυνες απόψεις.

Αναφέρθηκε, χωρίς να τα κατονομάσει σε «διάφορα πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν μια απλοϊκή έως και αφελή κατά την γνώμη μου άποψη ότι η διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους με αυτό τον τρόπο θα επιβάρυνε τους κατ’ αυτούς ραντιέρηδες διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από μέτρα τα οποία βεβαίως θα επιβάρυναν τον κόσμο. Είχα εξαρχής τονίσει σ’ αυτούς τους ανθρώπους ότι πως θα ‘ταν τραγικό λάθος αυτό διότι εάν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο μιλούμε για πτώχευση της χώρας».

Για ερασιτεχνική προσέγγιση των πραγμάτων από ανθρώπους που δεν γνώριζαν πώς λειτουργούν οι αγορές, και πώς λειτουργούν οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαθανασίου, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ιαν. 2009 -Οκτ. 2009, ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει τον Γ. παπακωνσταντίνου ότι δεν υπάρχει χρόνος, ενώ τον είχε προειδοποιήσει και για την ΕΕ καθώς, όπως είπε «δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που είχαμε προ κρίσεως. Είναι μία Ευρωπαϊκή Ένωση που μας έχει στην γωνία εμάς και τους Ιρλανδούς, που είμαστε τα μαύρα πρόβατα, που περιμένουν από εμάς συγκεκριμένα πράγματα».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο πρώτο Eurogroup στο οποίο συμμετείχε, είπε ότι ανέφερε στους ομολόγους του ότι τα τελευταία στοιχεία τα οποία εστάλησαν και προβλέπουν ένα έλλειμμα 6% δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων που έχουν να κάνουν με λανθασμένες εκτιμήσεις, με τη ύφεση και με την μη πλήρη ένταξη στοιχείων και ότι η εκτίμηση της ελληνική κυβέρνησης είναι ότι το έλλειμμα θα πάει στο 12,5%.

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε την οργή των ευρωπαίων εταίρων όταν κατάλαβαν ότι η Ελλάδα συστηματικά απέκρυπτε ή εξωράιζε τα στατιστικά της στοιχεία. Όταν από το 2004 και μετά έχουν επανειλημμένα στείλει επιστολές με τις οποίες ζητούν να έχουν την πλήρη εικόνα των στατιστικών στοιχείων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν είχανε παρθεί μέτρα, την επομένη των εκλογών φυσικά το έλλειμμα δεν θα ήταν το 15%του ΑΕΠ. Αυτό είναι βέβαιο!» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Πηγή: skai.gr