Μπαρόζο: Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το τείχος προστασίας αυτή την εβδομάδα

Οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι απίθανο να συμφωνήσουν αυτήν την εβδομάδα εάν θα ενισχύσουν τους μηχανισμούς διάσωσης, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρά τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο της Λισαβόνας, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες, ο Μπαρόζο τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν να περιμένουν την τελική έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν συζητήσουν εάν θα ενισχυθούν οι μηχανισμού διάσωσης.
Το θέμα αυτό θα συζητήσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης την Παρασκευή. Αλλά, ο Μπαρόζο προέβλεψε ότι οι συνομιλίες αυτές δεν θα καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Ο Μπαρόζο ελπίζει ότι θα υπάρξει απόφαση προς τα τέλη Μαρτίου.

Το Σαββατοκύριακο, μέλη της G20 όπως οι ΗΠΑ και οι αναπτυσσόμενες χώρες διαμήνυσαν από το Μεξικό ότι θα περιμένουν από την ΕΕ να ενισχύσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εντός του Μαρτίου, πριν συνεισφέρουν στο ΔΝΤ, απόφαση που χαιρέτισε η Λαγκάρντ.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την παγκόσμια οικονομία έκρουσε στο μεταξύ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Παρά τη βελτίωση των σχετικών δεικτών, ακόμη η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη προειδοποίησε.

Εντός του Μαρτίου θα ληφθεί η απόφαση για ενίσχυση του τείχους προστασίας για την αποτροπή της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο συνόδου της G20.

Συνάντηση με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων της δεύτερης δανειακής σύμβασης θα έχουν την Τετάρτη στις 16.00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Πηγή: skai.gr