Λαγκάρντ: Ακόμη σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την παγκόσμια οικονομία έκρουσε την Κυριακή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Παρά τη βελτίωση των σχετικών δεικτών, ακόμη η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη προειδοποίησε.

Σημείωσε οι χώρες της ομάδας των «20» πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω του εύθραυστου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ευρωζώνη, του υψηλού δημοσίου χρέους των περισσότερων ανεπτυγμένων οικονομιών και των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Κατά τη συνεδρίασή τους στο Μεξικό, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 διαμήνυσαν ότι θα περιμένουν από την ΕΕ να ενισχύσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εντός του Μαρτίου, πριν συνεισφέρουν στο ΔΝΤ, απόφαση που χαιρέτισε η Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ επιδιώκει να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για δανεισμό σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και την ενδεχόμενη μετάδοσή της.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε ότι δεν υπάρχει εμμονή συγκριτικά με το συγκεκριμένο ποσό, αλλά είναι το αποτέλεσμα ενδελεχούς ανάλυσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόσθεσε δε, ότι αν τα πράγματα επιδεινωθούν ίσως το ποσό αυτό να αυξηθεί, ενώ αν βελτιωθούν ίσως το ποσό να είναι μικρότερο.

Εντός του Μαρτίου θα ληφθεί η απόφαση για ενίσχυση του «τείχους προστασίας» για την αποτροπή της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο συνόδου της G20.

Πηγή: skai.gr